Sladić

Drugi nazivi: slatki koren, slatko drvce, slatko bilje, gospino bilje, glicirica
Latinski naziv: Glycyrrhiza glabra
Sladić
Opis biljke: Sladić je dugovecna, vrlo otporna zeljasta biljka sa izvanredno snažnim, razvijenim i žilavim, drvenastim korenovim sistemom. Iz rizoma, koji je ispod same površine zemlje, svakog proleca izbija po nekoliko stabljika 1 -2 m. Divlja, a osobito gajena biljka, u gustom sklopu obrazuje zbijen i teško prohodan cestar, koji na prvi pogled lici na mladu bagremovu šumicu. Lišce je slicno bagremovom, ali je sitnije. Lišce je pod prstima grubo i vrlo lepljivo. Cvetovi su sitni, ljubicaste boje. Plod je mala mahuna mrke boje, pljosnata, vrlo cvrsta i gruba pod prstima. Cveta u julu i avgustu. 

Stanište:  Sladic raste na peskovitim obalama Dunava i Tise, a gaji se kao medicinska biljka u mnogim zemljama Evrope i sveta.

Lekoviti deo biljke: Slast i lekovitost korena poticu od glicirizina.

Lekovito delovanje: Slatki koren ulazi u sastav plucnih cajeva. Upotrebljava se kao blago sredstvo za iskašljavanje i protiv nadimanja u trbuhu. Ulazi u sastav raznih lekova za organe za varenje i disanje. Slatkim korenom slade pivo, razne penušave limunade i druga pica. Utvrdeno je, da i ona topla žuta boja slatkog korena nije samo boja, nego i lek i da potice od tzv. flavonskih jedinjenja koja deluju protiv upala sluzokože i doprinose lecenju cira u želucu. Sladic se koristi za razne mešane cajeve od kvalitetnih lekovitih biljaka za lecenje raznih bolesti

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović