Vrba Iva

Drugi nazivi: iva, iva vrba, maca, planinska iva, prava iva, vrbica
Latinski naziv: Salix caprea
Vrba Iva Opis biljke: vrbe su dvodomne biljke što rastu u obliku grma ili drveta. Svaki grm ili drvo nosi cvetove samo jednog pola. Muški cvetovi su jajastog oblika s prašnicima žute boje, dok su ženski cvetovi vitki i valjkasti, sivo-zelene boje. Cvetovi nazvani »mace«pojavljuju se pre listanja. Listovi bele vrbe nalaze se na kratkoj peteljci, dugacki su, šiljasti, sitno nazubljeni i s obiju strana obrasli srebrnosivim dlakama. Krhka vrba ima gole listove bez dlaka. Najviše listova ima vrba iva.

Stanište: raste oko bara i jezera, oko ribnjaka, uzduž reka i potoka, uz rubove šuma, a ljudi je sade na medjama livada i pašnjaka.

Lekoviti deo biljke: u prolece se s tanjih grana guli kora te režu mladice s mladim listovima.

Lekovito delovanje: odavno je poznata kao lekovito sredstvo što snizuje groznicu i steže, umiruje bolove i pospešuje izlucivanje znoja i mokrace, a samim time i izlucivanje otrovnih tvari iz tela. Caj od vrbove kore posebno se preporucuje kod reumatizma, posebno reumatizma zglobova i gihta. Vrbova kora umiruje bolove i uništava klice te zbog toga postiže vidne rezultate kod svih katarnih upala želuca i creva. Izvana caj od vrbove kore koristi se za grgljanje kod upale krajnika i zubnog mesa te za ispiranje i obloge u lecenju rana, cireva i kožnih osipa.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović