Podubica

Drugi nazivi: Ðubatac, dupcac, dubac, dubcica, zubatac, mravak,
Latinski naziv: Teucrium chamaedrys
Podubica Opis biljke: Podubica je polužbun, visok 10-30 cm, sa cetvorouglastim stabljikama, na donjem delu odrvenelim. Starije grane su poloûene, dok su mlade uspravne. Stabljike su pokrivene dlakama. Listovi su parni, na kratkim drùkama, rombicno jajasti do elipticni, po obodu krupno nazubljeni, sa donje strane pokriveni mekim dlakama, a sa gornje gotovo goli. Cvetovi su bledo crveni, rede beli, obrazuju prùljenove, a svi zajedno grozdastu cvast, najceùce okrenutu na jednu stranu.

Stanište: Cveta od juna do septembra. podubica je mediteranska biljka, ali je veoma rasprostranjena i u unutrašnjosti, najcešce na krecnjackim brdskim livadama i kamenjarima, paùnjacima, u svetlim hrastovim i borovim ùumama i do iznad 1000 mnv.

Lekoviti deo biljke: Razmnožava se semenom. U lekovite svrhe upotrebljavaju se vrhovi grancica u cvetu i list.

Lekovito delovanje:  Podubica se mnogo više ceni i raznovrsnije upotrebljava u narodnoj nego u naucnoj medicini. To je u mnogim našim krajevima, osobito planinskim, jedan od najomiljenijih lekova. Biljka nije otrovna, pa je opravdana njena upotreba za lecenje obolelih organa za varenje. To je narodni tonik upotrebljavan u obliku praška, caja (10 g na 200 g vode), tinkture i dr. Kao mirisno, gorko stipticno sredstvo upotrebljava se i za lecenje žuci, belog pranja, rana, hemoroida i slicno. Vino od podubice (200 g na 1 litar crnog vina ostaviti da stoji 8 dana) upotrebljava se u narodu kao lek protiv slabosti, malokrvnosti i za ispiranje rana.
 

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović