Mačji nokat

Drugi nazivi: mačji nokat
Latinski naziv: Uncaria tomentosa
Mačji nokat
Opis biljke: Mačji nokti (uncaria tomentosa). Pradomovina ove, vec 2000 godina poznate biljke, je Peru, cijim su starosediocima ekstrakti ove biljke sluzili kao lekovi. Nauka vec odavno poznaje delotvorno delovanje sastojaka iz biljke na upalne procese i stimulisanje metabolizma u dubljim slojevima koze, kao i na vezivanje slobodnih radikala u organizmu

Oxyindole alkaloid daje maèjoj šapi velik deo njene aktivnosti, posebno, za stimulisanje odredjenih delova imunog sistema. Odreðeni delovi kao alkaloidi i glycosidi, izazivaju antioxidantsko i anti inflamatorno dejstvo ove biljke.

Mačji nokat je postala veoma popularna u Severnoj Americi pa je korištena za lecenje raka i Hiva, ali postoji malo izvestaja o dejstvu same biljke, vise dejstva ima u mesavini sa drugim biljkama slicnog efekta.

Mačji nokti je bila korištena kod urodjenickih plemena na Andima u Juznoj Americi a koji su je koristili za lecenje raznih upala, reume, cira na zelucu, tumora, dizenterije, pa i kod kontrole raðanja. Maèja šapa se koristila u Juzno Americkoj medicini i za artritis a najvise za pojacavanje imunoloske aktivnosti kod bolesnika.

Uncaria tomentosa je medicinski koristena od Peruanskih indijanaca skoro 2,000 godina. Pleme Asháninka indianaca u centralnom Peruu ima najduzu tradiciju u koristenju ove biljke Koriste je za lecenje zapaljenja urinarnog trakta , astme, ciscenje bubrega, za reumatizam i bolove u kostima
Takodje ovu biljku koriste u pojedinim plemenima za kontracepciju. 
Pleme Ashaninka kuva 5 - 6 kilograma, korena macje šape u vodi da bi dobili jednu soljicu ekstrakta. Ovaj ekstrakt se zatim pije po jedna soljica dnevno tokom perioda menstruacije , tokom tri meseca . Dejstvo ovog tretmana se manifestuje tako sto dovodi do steriliteta tokom naredne tri do cetiri godine.

Macja sapa se koristi za
Imuno delovanje
Zapaljenja
Manje povrede

Macji Nokat raste unutar kisnih šuma u odredjenim delovima Južne Amerike, posebno u Peruu i Paragvaju. Biljka naraste do trideset metara a odreðeni delovi korena i kore drveta se koriste u medicini.
Intenzivno pocinje da se koristi od devedesete godine u Evropi i svetu za lecenje Aids i raka
zbog delovanja ove biljke na imunoloski sistem i na njeno antioksidans dejstvo na vezivanje slobodnih radikala organizmu .

Nema klinickih izvestaja o ozbiljnim kontra efektima ove biljke.
Upozorenje : Ova biljka sadrzi oko 10 posto tanina. Predoziranjem mogu nastati problemi na jetri i dovesti do problema sa bubrezima. Ne uzimati je sa mlecnim proizvodima.

Takodje se ne preporucuje trudnicama, dojiljama i deci.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović