Noni

Drugi nazivi: Morinda
Latinski naziv: Morinda citrifolia
Noni
Noni-plod pripada grupi od 80 lekovitih biljaka koje pripadaju medicinski najdelotvornijoj biljnoj grupi starog sveta Rubiaceae, te u Rubiaceae biljnoj grupi ima najvecu sposobnost da spaja kserotonin.
Raste samonikla, a daje plodove tokom cele godine. Berba je 12 puta godišnjeOvo voce, koje se vec vekovima efikasno koristi u Polineziji, na Tahitiju i Havajima, tek u današnje vreme postaje opste poznato

Noni voce sadrži 18 raznih aminokiselina, koje pospešuju razvoj mišica i ujedno sprecavaju njihovo razgradivanje. Ovo dejstvo se višestruko ispoljava prilikom redovnog treniranja. Natrijum, kalijum, gvožde, mangan, odnosno magnezijum koji se nalaze u sastavu Nonija, doprinose zadovoljenju dnevnih potreba organizma za mineralnim materijama.

Pored toga sadrži i takve specijalne materije, koje pospešuju protok materija izmedu celija, tako da imaju regenerativno dejstvo.

Skopoletin podržava funkciju štitne žlezde, povecava nivo serotonina i melatonina u organizmu, sprecavajuci time promene raspoloženja, odnosno povoljno utice na sposobnost prilagodavanja dnevnim promenama i reguliše ciklus sna.

Noni pospešuje proizvodnju azotnog oksida koji u sprezi sa skopoletinom omogucava opuštanje arterija, cime igra znacajnu ulogu u smanjenju visokog krvnog pritiska nastalog usled napetosti i stresa.

Pored toga azotni oksid ucestvuje u poboljšanju prokrvljenosti tkiva, smanjuje sklonost ka nastajanju ugrušaka, cime brani organizam od infarkta i od izliva krvi u mozak. Svojim antioksidativnim dejtvom cini odbranu od oksidacije LDL-holesterola, znaci ima znacajan doprinos u prevenciji od kardiovaskularnih oboljenja

Noni plod ima 800 puta više Proxerina nego ananas koji je do danas bio najveci izvor ovog sastojka. Proxeronin i proxeronasa su dva sastojka koja omogucuju ljudskom telu stvaranje XERONINA najvažnijeg alkaloida za obnovu svih molekula u telesnim celijama. 

Sledeci znacajan sastavni element Nonija je damnakantal. On igra jednu vrstu uloge nadzornika deobe celija i tkiva i "ne dozvoljava" da se deoba otrgne kontroli. Pošto ucestvuje u izgradnji najoptimalnijeg nivoa takozvanih T- i B-celija, kao i odbrambenih i limfnih celija, olakšava posao imunog sistema koji je tako sposoban da pobedi bolesti.

Zahvaljujuci sadržaju damnakantala, Noni izvanredno štiti od malignih pojava, odnosno usporava rast vec nastalih tumora. U slucaju pojave tumora u organizmu se smanjuje kolicina enzima kseronin, prokseronin i prokserogenaza, koje Noni sadrži u znacajnoj kolicini. Zahvaljujuci adaptogenom dejstvu u stanju je da normalizuje celije koje nepravilno funkcionišu. Redovnom upotrebom Nonija se mnogo doprinosi efikasnoj zaštiti od tumora.

Kseronin i prokseronin imaju izvanredno antidepresivno dejstvo. Ove materije pospešuju lucenje endorfina, cije oslobadanje rezultira razdraganost i dobro raspoloženje. Pored toga umanjuju iscrpljujuce bolove nastale usled upale zglobova, pri cemu ne izazivaju zavisnost.

Pored svega toga kseronin pokrece u organizmu mehanizam zaštite od upala, a takode povecava otpornost na bakterije i viruse. Zbog toga se Noni preporucuje svima koji cesto oboljevaju od infekcija gornjih disajnih puteva.

Scopoletin - Ima antiinflamatorna, antihistaminska, antibakterijska i antigljivična dejstva, reguliše povišeni krvni pritisak, a u međudejstvu sa serotoninom reguliše san, apetit i tjelesnu temperaturu.

Antahinon - Kontroliše aktivnost infektivnih bakterija poput Zlatnog Stafilokoka, E. Koli i Salmonele

Damnakantal - Inhibira rast prekanceroznih ćelija

Terpen - Dovodi do podmlađivanja ćelija olakšavajući preuzimanje nutritiva i izbacivanje toksina

Fitonutritivi i selen - Obezbjeđuju moćnu antioksidantnu zaštitu od dejstva slobodnih radikalaDijetna vlakna (rastvorljiva i nerastvorljiva)Rastvorljiva dijetna vlakna čiste krv od holesterola vezujući masnoće i stabilizuju nivo šećera. Nerastvorljiva dijetna vlakna su korisna za čišćenje debelog crijeva.

Noni je bogat aminokiselinama
Aminokiseline su gradivne jedinice bjelančevina i kao takve bitne za najveći broj tjelesnih funkcija. Termin esencijalne aminokiseline se odnosi na one aminokiseline koje se ne sintetizuju u našem organizmu, već ih moramo redovno unositi hranom.
U Noniju se nalazi 19 od 20 osnovnih aminokiselina, uključujući svih 9 esencijalnih aminokiselina.

Noni je bogat esencijalnim masnim kiselinama
Masne kiseline su gradivne jedinice masti i ulja. Termin esencijalne masne kiseline se odnosi na polinezasićene masne kiseline koje moramo unositi ishranom. One održavaju kvalitet kože, nervnog tkiva, štite srce i krvne sudove, a popravljaju i raspoloženje. Upravo zahvaljujući prisustvu dovoljne količine esencijalnih masnih kiselina ćelijske membrane mogu efikasno da funkcionišu u smislu preuzimanja nutritivnih materija i oslobađanja toksina.

Pošto Noni potpomaže lucenje sokova za varenje, smanjuje i znacajni deo problema digestivnog trakta.

Može biti korisna dopuna u terapiji raznih bolesti zavisnosti: pušenje, alkoholizam, narkomanija, jer upotrebom Nonija smanjuju se simptomi odvikavanja, cime se proces daleko lakše podnosi

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović