Raskovnik

Drugi nazivi: raskovnik
Latinski naziv: Laserpitium siler
Raskovnik
Raskovnik (lat. Laserpitium siler) je višegodišnja, zeljasta, lekovita biljka iz porodice štitarki. Visine je od 60 do 120 centimetara. (lat. Laserpitium trilobum) i (lat. Laserpitium siler) poznate su kao magijske biljke koje se koriste u istočnoj Srbiji. Stabljika je vretenastog oblika, uzdužno brazdasta, šuplja i grana se, zelene je boje.
Listovi su uski i trostruko razdeljeni, nalaze se na nadzemnom delu korena.
Cvet je štitast sa belim cvastima, odnosno cvetovi čine bele štitove. Cveta od juna do avgusta.
Plod je veličine od 6-12mm i ima široka rebra. Ukus mu je sličan kao kod morača i kima s tim što je gorči i oštriji.
Koren je smeđe boje u funkciji je stabla dužine oko 15 centimetara, grana se na dva dela a može biti i vretenastog oblika. Miris korena nije neprijatan, a ukus je oštar i blago gorak.

Stanište

Rasprostranjen je na planinskom području istočne Srbije: Homolje, Rtanj, Suva planina. Raste na suvom kamenjaru, strmim kamenitim padinama i suvim planinskim livadama. Može se naći na planinama južne Evrope, Balkanu, Anadoliji, Kavkazu. Za raskovnik se zna više od 2000 godina ali zbog narodnog verovanja da biljka, odnosno njen koren, poseduje magijska svojstva ova vrsta je blago rečeno ugrožena.

Lekovito delovanje:

Narod istočne Srbije mu pridaje magijska svojstva. Po Jovanu Tucakovu prema obliku raskovnika prepoznaju antropomorfne elemente - glavu, vrat, noge, polne organe po čemu određuju da li je muški ili ženski, a po izgledu korena da li je miran ili je u pokretu.

U narodnoj medicini se koristi protiv zmijskog otrova, da pomogne varenje, u lečenju bolesti krvotoka, bolova u zglobovima, gihta, išijasa, muške impotencije, tetanusa, astme, vodene bolesti, epilepsije, žutice, lečenje čira. Korišćen je u ginekologiji da podstakne menstruacije i za kontracepciju. Takođe se koristi sok od raskovnika kao kapi za oči, odnosno za lečenje katarakte. Pripremljen tonik se koristi za oporavak u slučajevima psihosomatskih iscrpljenosti.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović