Mečja šapa

Drugi nazivi: medveđa šapa
Latinski naziv: Heracleum sphondylium
Mečja šapa
Opis biljke: To je više od 1 m visoka, dvogodišnja ili višegodišnja biljka, uspravne, kratko dlakave stabljike. Donji, oko 60 cm dugački listovi krpasti su, duboko urezani, a prema gore sve manji. Belo-zelenkasti cvetovi prave kišobranaste štitice, sa oko 20 peteljki. Obodni su cvetovi veći od unutarnjih. Cvijet je vrlo sličan cvetu angelike. Stabljika je šuđlja. Prerezana ima gorak okus i miris po mrkvi.

Nalazište: Raste po livadama uz živice na vlažnim mjestima, uz potoke, rubove šuma i puteva, kao korov u obliku žbuna.

Sadrži: arginin, glutamin, galakten, araben, holin, sterol, kumarinske heterozide, a u plodovima ima dosta eteričnog ulja.

Bere se: Cvate ljeti, kad se i bere. Upotrebljava se korijen i nadzemni dio biljke. 

Pripremanje leka, primena i delovanje:
Biljka jača tek, liječi od proljeva i katara crijeva, vraća spolnu potenciju oslabljenu zbog nervoze, premorenosti radom ili opće istrošenosti. Čaj, koji regulira probavu, priprema se tako da se 1 velika žlica biljke popari s 2,5 dl kipuće vode, ostavi da stoji 5 min. i zatim procijedi. Pije se dvaput dnevno po 1 šalica poslije jela. Protiv spolne slabosti ili impotencije uzima se po 20-30 kapi alkoholature dvaput dnevno s malo vode. Može se upotrijebiti i kao prašak, 1-2 (na vršak noža) dnevno. To koristi i protiv padavice, ali je za tu svrhu još djelotvornije ako se 12 kavska žličica usitnjenog korijena moči 8 sati u 4 dl vode, pa se zatim pije u gutljajima u toku dana.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović