RUJ

Drugi nazivi: rujevina
Latinski naziv: COTINUS COGGYGRIA
RUJ
Opis: Listopadni žbun, ili nisko drvo, do 7 m visine. Na starijem stablu kora se odvaja, siva i ispucala, na mladim delovima glatka. Na preseku mladih grana javlja se mlečni sok. Listovi su okruglasto jajasti, u jesen imaju žbun, rujnu ili tamno ljubičastu boju. Cvetovi grupisani u široko metličastim cvastima, žutobeli ili zelenkasti.
Stanište i rasprostranjenost na krečnjačkim terenima, u pojasu žbunova, na jako osunčanim terenima. 

Droga list ( Cotini folium ), kora ( C. cortex ). List se bere kada je biljka u cvetu, nikada u fazi plodonošenja, suši se u tankom sloju, ili u sušnicama na 50 stepeni, da sačuva boju. Kora se prikuplja u proleće, suši na suncu.

Hemijski sastav  do 40% tanida (od toga oko 25% tanina), oko 0,2% etarskog ulja ( sa mircenom i pinenom), bojene materije (mircitrin), vitamin C,E i dr.

Lekovito delovanje  adstrigens, antiseptik, antidijaroik, vulncrar.

Narodna medicina  zbog sadržaja tanina koristi se kod krvarenja, naročito iz hemoroida, kod dijareje, kolitisa, paradontoze, zubobolje, angine. Spolja se koristi u obliku kupki u lečenju rana.

Upotreba: čajni napitak se priprema od 1 kašike sasitnjenih suvih listova i ½ l hladne vode. Kuvati sadržaj 5 minuta, pa procediti. Utoku dana uzimati 3 puta po 1 vinsku čašu čaja, pre jela. Kupka se priprema od 50 g droge i 2 l ključale vode. Kuvati 20 minuta, procediti i sipati u kadu.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović