KONOPLJUŠA

Drugi nazivi: resnik, ustuk, grozničnica
Latinski naziv: EUPATORIUM CANNABINUM
KONOPLJUŠA
Opis: Višegodišnja zeljasta biljka. Stabljika uspravna, 50-150 cm visoka. Listovi naspramni, dlakavi,prstasti, na 5-6 režnjeva podeljeni. Cvetovi petočlani, sakupljeni u mnogobrojne vršne, glavičaste cvasti, bele do ružičaste boje.
Vreme cvetanja: od aprila do jula

Stanište i rasprostranjenost: raste na vlažnim mestima, na obalama reka i potoka, pored jarkova, puteva, uz mezofilne šume. 

Droga: koristi se koren (eupatorii radix) i nadzemni deo biljke u cvetu (E. Herba). Kpren se prikuplja rano u proleće ili u jesen, a herba neposredno pre cvetanja.

Hemijski sastav: droga sadrži gorak glikozid-eupatorin, malo etarskog ulja, tanine, smole, fosfate, silicijumovu kiselinu, a u korenu ima dosta inulina.

Lekovito dejstvo: holeretik i holagol, diuretik, dijaforetik, laksativ, emetik

Narodna medicina: u narodu se upotrebljava kao diuretik, kao sredstvo za čišćenje krvi (smanjuje holesterol i visok krvni pritisak), stimuliše stvaranje i lučenje žuči i mleka, povoljno deluje na dermatoze koje se javljaju zbog bolesti žučnih organa.

Upotreba: od korena se priprema čaj, potopi se 60 g suvog i sasitnjenog korena sa 1 l ključale vode, kuva se još 10 minuta pa procedi. U toku dana uzimati 2-3 šolje nezaslađenog čaja, pre jela. Od herbe čaj se priprema tako što se 3 supene kašike suve droge preliju sa ½ l ključale vode, ostavi da kisne celu noć, ujutru procedi i u 3 jednaka dela popije u toku dana, pre jela.  

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović