Suručica

Drugi nazivi: sirištarka, svinjurak, suručarka
Latinski naziv: FILIPENDULA HEXSAPETALA Gilib
Suručica
Opis biljke.Višegodišnja zeljasta biljka. Na adventivnim korenovima ima krtolasta, loptasta zadebljanja. Stabljika visoka do 80 cm, u gornjem delu razgranata. Listovi naizmenični, perasti, sa 8-25 pari listića, ovi po obodu nazubljeni ili perasto režnjeviti. Cvetovi šestočlani, sakupljeni u metličastocimoznim cvastima, žućkastobeli. Vreme cvetanja: od maja do jula. 

Stanište i rasprostranjenost: na suvim i umerenovlažnim livadama brdskih  i predplaninskih predela, na požarištima i šumskim čistinama. Česta.

Droga: koren i nadzemni deo biljke u cvetu (filipendulae radix et herba – Saxifragae rubrae). Koren se vadi u jesen ili u rano proleće, izdvajaju krtolasta zadebljanja za upotrebu. Suše se u tankom sloju na suncu. Nadzemni deo se prikuplja kada je biljka u cvetu, suši u tankom sloju, u hladu, da zadrži boju.

Hemijski sastav: u korenu – krtolama nalazi se gaulterin, vanilin, salicilaldehid, skrob, i tanini ( do 36%). U cvetovima i listovima spireozid, avikularin, kvercetin i hiperozid. Biljka još uvek nije dovoljno hemijski izučena

Lekovito delovanje: antidiaroik, adstrigent, protiv epilepsije i grčeva, diuretik

Narodna medicina: koristi se kod upale crevnog trakta, u lečenju papilomatoza (benignih tumora resičastog izgleda, koji su posledica infekcija), upala mokraćne bešike, anacidnog gastritisa i čira želuca, protiv hemoroida i krvarenja.

Upotreba: u obliku odvara, kašika sasitnjenih i suvih krtola se prelije šoljom (150ml) hladne vode, polako zagreva, kuva se dok se voda dobro ne oboji, a zatim procedi. U toku dana uzimati 3 puta po 1 šolju nezaslađenog čaja, pre obroka. 

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović