Dimnjača

Drugi nazivi: rosnica, runjevac
Latinski naziv: FUMARIA OFFICINALIS
Dimnjača
Opis biljke. Jednogodišnja zeljasta biljka. Stablo visoko do 40 cm od osnove razgranato. Listovi trostruko perasto rasečeni, na linearne delove. Cvetovi nepravilni, sakupljene u grozdaste cvasti na vrhovima grana, ružičasti do zagasitocrveni. Plod oraščica, oko 2 mm u prečniku.
Vreme cvetanja: od juna do septembra

Stanište i rasprostranjenost: na obrađenim površinama (vinogradi, žitarice, detelina), od ravnice do planinskih predela.

Droga: prikuplja se nadzemni dep biljke u cvetu ( Fumariae herba), suši u tankom sloju, u hladu, da zadrži boju.
Hemijski sastav: sadrži alkaloide do 1% (protopin, fumarilin i dr.), zatim, flavonoide, fumarinsku kiselinu, sluzi, holin i gr.

Lekovito delovanje: dimnjača je diuretik, laksativ i holagog. Posebno se preporučuje kod hroničnih ekcema, čak i kod psorijaze.

Narodna medicina: dobro sredstvo za poboljšanje apetita i normalizaciju rada želudačno-crevnog sistema, naročito ako je smanjena količina želudačne kiseline, kada se javljaju grčevi, zatvor i gasovi. Poboljšava krvnu sliku, ali kada se koristi 7-8 dana, a zatim je narušava.
Upotreba: čaj se priprema od 2-3 g sasitnjene suve droge, prelije se sa 150 ml ključale vode, nakon 10-15 minuta procedi. U toku dana uzimati pre svakog obroka po jednu šolju svežeg čaja, ne duže od 8 dana.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović