Ždraljevina

Drugi nazivi: ždraljika, piskavica
Latinski naziv: GALEGA OFFICINALIS
Ždraljevina
Opis biljke: Višegodišnja zeljasta biljka. Stablo razgranato, visoko i do 1 m, mnogobrojna. Listovi neparno-perasti, od 11-21 listića, ovi linearnolancelasti. Cvetovi grupisani u grozdaste cvasti, u pazuhu listova, plave do svetloviolet boje. Plod mahuna, do 4 cm dugačka.

Vreme cvetanja: od juna do avgusta.
Stanište i rasprostranjenost: na zapuštenim, neobrađenim površinama, pored puteva, pretežno u nižim predelima.

Droga: prikuplja se nadzemni deo biljke u cvetu (Galegae herba), suši u tankom sloju, u hladu, na promaji, da zadrži boju.

Hemijski sastav: sadrži alkaloide (galegin i dr.), flavonoide (luteolin, kempferol i dr.), saponine, soli hroma i materije koje zamenjuju insulin (glukokinini).

Lekovita delovanja: antidijabetik, diuretik

Narodna medicina: koristi se pretežno u narodnoj medicini, mada je u nekim zemljama oficijalna ( Nemačka, bugarska). Na eksperimentalnim životinjama dokazana su njena hipoglikemička delovanja, kod I i II stupnja dijabetesa.

Upotreba: ulazi u sastav biljnih mešavina protiv šećerne bolesti. Monokomponentni čaj se priprema od 2 kašike suve, sasitnjene droge, prelije se sa 500 ml ključale vode i kisne 1 sat, pa se procedi. Proceđeni sadržaj popiti u toku dana, pre svakog obroka po jednu šolju. Kod predoziranja može se javiti intoksikacija.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović