Trava od srdobolje

Drugi nazivi: srčenjak, krvomok, trava od proliva, trava od zmije, trava od srca, srčana kitica i dr.
Latinski naziv: POTENTILLA ERECTA
Trava od srdobolje
Opis biljke. Višegodišnja zeljasta biljka. Rizom horizontalan, loptast zadebljao. Stabla uspravna ili povijena, mnogobrojna, do 50 cm visoka. Listovi prstasto deljeni (najčešće sa 5 režnjeva). Cvetovi pojedinačni, sitni, žuti, četvorodelni, na dugim drškama.

Vreme cvetanja: od maja do avgusta.

Stanište i rasprostranjenost: raste na livadama u planinskim i subalpijskim predelima, kraj tresava, Stara planina.

Droga: rizom (Tormentillae rhizoma). Vadi se u jesen ili rano proleće, očisti od zemlje i korenčića, uzduž rascepi, suši na suncu ili sušnici na 50-60 stepeni.

Hemijski sastav: do 30% katehinskih tanina, koji posle dužeg lagerovanja prelaze u taninsko crvenilo (flobafeni). Droga sadrži i pseudosaponin tormentozoid, skrob, smole, etarska ulja u tragovima i dr.

Lekovita delovanja: adstrigent, antihemoragik, antidijaroik, stiptik, tonik.

Narodna medicina: koristi se kod proliva ( čak i kada je na nervnoj bazi) i upala u crevnom sistemu, a spolja kod upala sluzokože i kože, za ispiranja i grgljanje. Efikasna je u zaustavljanju krvarenja, otklanja tegobe koje se javljaju kod hemoroida.

Upotreba: odvar se priprema od 5-10 g (supena kašika) suve, sasitnjene droge. Preliti je sa 0,5 l ključale vode, ostaviti da vri 20 minuta, kada se ohladi procediti. U toku dana uzeti 6-8 supenih kašika, pre jela. Spolja,za ispiranje pravi se koncentrovaniji odvar, 30 g droge na 0,5 l vode.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović