Burjan

Drugi nazivi: apta, bz, bazovina,smrdljiva zova, bozovina, bujad, aptika i dr.
Latinski naziv: SAMBUCUS EBULUS
Burjan
Opis biljke. Višegodišnja zeljasta biljka. Koren jak, puzeći. Stabljika prugasta, gola, visoka do 200 cm. Listovi neparnoperasti.
Cvetovi sakupljeni na vrhu stabljike u cimoznoj cvasti, beli do crvenkasti. Plod bobičasta koštunica, sjajnocrna.

Vreme cvetanja: od juna do jula.

Stanište i rasprostranjenost: raste kraj puteva, na ruderalnim staništima, pored pruga, reka, na đubrištima. Česta.

Droga: koren (Ebuli radix), list (E. folium) i plod (E. fructus ili E. baccae). Koren se vadi u jesen ili u rano proleće, list kada je biljka u cvetanju, plod kada je zreo.

Hemijski sastav: koren sadrži cijanogenetskeglikozide, gorke materije, u plodu se nalaze antocijani, šećer, organske kiseline i dr.U svim delovima se nalazi etarsko ulje u tragovima.

Lekovita delovanja: dijaforetik i diuretik, laksans, purgativ, korigens boje.

Narodna medicina: koren je dobro sredstvo za izazivanje znojenja i mokrenja, koristi se protiv opstipacije, kod reumatskih bolesti. Plodovi su purgativna sredstva. Bojene materije iz bobica se koriste kao korigens. Pripremaju se slatko, marmelada, koje se mogu upotrebiti kao sredstvo za čišćenje. Od listova se priprema vino, protiv kašlja i nakupljanja sluzi u plućima.

Upotreba: čaj se priprema od 1-2 kašike osušenog i sasitnjenog korena. Preliti ga sa 250 ml vrele vode, nakon 20 minuta procediti. U toku dana uzeti 2 šolje toplog čaja.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović