Milogled

Drugi nazivi: miliče, lječura, ljičerka, zdravčica, omilen, ozdravica i dr.
Latinski naziv: SANICULA EUROPEA
Milogled
Opis biljke. Višegodišnja zeljasta biljka. Rizom vertikalan, snažan. Stablo visoko do 50 cm, bez listova, ređe sa 1-2 lista. Listovi prstasto deljeni, na 3-5 režnjeva. Cvetovi na vrhu stabla grupisani u štitastu cvast, beli ili ružičasti.

Vreme cvetanja: od maja do jula.

Droga: koren (Sanilculae radix) i list (S. folium). Koren se vadi u jesen ili rano u proleće, list za vreme cvetanja. Droga se suši u tankom sloju, na promaji, da zadrži boju.

Hemijski sastav: u korenu i listovima sadrži saponine, tanine, gorka jedinjenja, etarska ulja. Nije dovoljno hemijski ispitana.

Lekovita delovanja: slab hemostiptik, vulnerar, adstrigent, antidijarolik.

Narodna medicina: koristi se pretežno kao narodni lek protiv proliva, srdobolje, odliva krvi, uboja, za ispiranje usta, grla, nepca, spolja u lečenju rana. Podstiče apetit.

Upotreba: 3 supene kašike droge popariti sa pola litra ključale vode, ostaviti u poklopljenom sudu 30 minuta, procediti. U toku dana popiti pripremljen čaj, u 3-4 doze, pre jela. Spolja, za ispiranje, koristi se tinktura koja se priprema od 20 g osušene i sasitnjene droge i 100 ml 50%nog alkohola, pre upotrebe razblaži se sa 4-5 delova vode. Tinkturom se ispiraju rane.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović