Đurđevak

Drugi nazivi: Đurđica, šmarnica, đurđevac
Latinski naziv: Convallaria majalis
Đurđevak
Opis biljke. Đurđevak ima izuzetno lepe, bele mirisne cvetiće, viseće i raspoređene u grozdovima. Svaki cvetić sastoji se iz šest belih latica, tako da podseca na zvončić. Cveta u maju. Tamnozeleni kopljasti listovi, obično po dva- tri, obavijaju cvetnu drsku cele sezone, sve do jeseni. Ðurđevak ima debeo koren, člankovit, beličast i horizontalan. Iz njega se razvija 1-3, a najčešće 2 lista, koji su na dugoj peteljci i cvetna stabljika koja je kraća od listova. Svi delovi đurđevka su ljutog i gorkog ukusa. Cvetovi su snežnobeli, prijatnog mirisa, stvaraju jednostrane cvatove. Plod je crvena bobica oko 8 mm u prečniku, sadrži 2-6 plavih semenki.

Stanište. Raste u senovitim belogoričnim šumama, posebno u hrastovim, u šikarama, brdskim livadama, a uzgaja se i oko kuće.Ova biljka je izuzetno dobar pokrivač tla i može se koristiti za sadnju na senovitim mestima i na umereno plodnim zemljištima.

Upotrebljivi delovi biljke. Koristi se cela biljka, cvetovi, lišće i koren.

Hemijski sastav. Sadrži više od 20 srčanih glukozida, flavonoide, alkaloide, saponine, jabučnu i limunsku kiselinu, eterično ulje, vitamin C, makro i mikroelemente. Biljka je otrovna!

Primena. Biljka je otrovna-OPREZNO! Protiv-otrov: kod trovanja đurđevkom kuvati hrastovu koru u mleku! Koristi se za lečenje srčanih bolesti, reguliše rad srca, jača ga, ublažava grčeve i deluje povoljno na krvne sudove. Sadrži otrovne glikozide i alkaloide. Za lečenje srčanih nervoza kombinuje se sa tinkturom valerijane. Cvet se upotrebljava kod vodene bolesti, bolesti srca, epilepsije, apoplektickog udara (moždani udar-kap). Sveža biljka je lekovitija i postojanija i jače deluje.  

Način upotrebe. U narodnoj medicini se upotrebljava u obliku tinkture. Sveže cvetove đurđevka staviti u bocu od pola litre (napuniti je do 3/4), dopuniti je rakijom do vrha, ostaviti da stoji 2 nedelje, procediti. Uzimati po 10-15 kapi na dan sa vodom.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović