Kesten divlji

Drugi nazivi: Gorki kesten, mađal
Latinski naziv: Aesculus hippocastanum
Kesten divlji
Opis biljke. Divlji kesten je veliko drvo visine do 30 metara. Ima gustu pravilnu krošnju. Kora mu je debela i siva. Grane se pri kraju spuštaju. Mlade grančice su smeđe, a završavaju se lepljivim pupoljcima sa ljuskama koje čuvaju cvetne i lisne zametke. Cvasti su uspravni grozdovi. Cvetovi su dvopolni i simetrični. Plod je tobolac sa bodljama sa 1 do 4 vrlo velike sjajno-smeđe semenke.

Stanište. Raste u šumama. Gaji se u drvoredima, parkovima i pojedinačno. Raste u najvećem delu Evrope.

Upotrebljivi delovi biljke. Za lek se skupljaju u proleće pupoljci i cvetovi, a u jesen semenke-kesteni .

Hemijski sastav. Kesteni (semenke) sadrže mešavinu triterpenskih saponina koji su poznati pod nazivom escin. Listovi, cvetovi i kora sadrže malo saponina, njihovi su glavni sastojci flavonski glukozidi. U listovima i kori nalaze se i kumarinski glukozidi. U listovima, kori i semenu nalaze se tanini, proantocijanidi i različiti steroli.U kestenu se nalaze šećer, skrob, ulje.

Lekovito delovanje. Koristi se u lečenju poremećaja krvotoka i limfotoka. Ublažava upale. Ublažava grčeve krvnih sudova. Umanjuje sedimentaciju krvi. Koristi se za lečenje navale krvi u lice, otoka, za poboljšanje prokrvljenosti bubrega, za lečenje hemoroida, proširene prostate.

Način upotrebe. Čaj: uzeti jednu kašiku suvih listova, preliti vrelom vodom, ostaviti da odstoji 5-10 minuta. Pije se po jedna šolja tri puta na dan. Isto se pravi i čaj od suvih cvetova (2 kašike). Ekstrakt: Desetak svežih i naribanih kestenovih semenki zajedno sa njihovom korom sipamo polako u 2,5 dl kipućeg konjaka, čime se uništavaju fermenti i sprečava kvarenje rastvora, pa kad se ohladi, procedimo, profiltriramo; drugi način: naribani kesten prelijemo hladnim konjakom i ostavimo da stoji u braon boci širokog grla, zatvorenoj staklenim čepom, sedam nedelja , zatim ocedimo, profiltriramo. Ekstrakt služi za unutrašnju upotrebu: pije se u obliku kapljica za lečenje vena i krvotoka. Ako se boca do polovine napuni semenkama, a ostatak dopuni pupoljcima i cvetovima kestena, pa se sve prelije konjakom i ostavi da stoji deset nedelja, zatim procedi i filtrira, pomeša sa jednakom količinom terpentinskog ulja, dobija se mešavina za spoljnu upotrebu-masažu-pogotovo reumatičnih mesta. Mešavina se ne pije. Prah: semenke još sveže oguliti, samleti, osušiti na peći i usitniti u prah.                                                                 

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović