Kilavica

Drugi nazivi: Kilavnik, priputac, priputnica, sitnica, trava od kile, turska trava.
Latinski naziv: Herniaria glabra
Kilavica
Opis biljke: kilavica je jednogodišnja, dvogodišnja, a može biti i višegodišnja sitnozeljasta biljka. Stabljika je polegnuta po zemlji i razgranjena. Listovi su sedeci, goli, sitni, nasuprotni i elipticnog oblika. Po rubu su celoviti. U pazuhu listova nalaze se skupine od 5 do 12 cvetova, koji su takodje sitni, boje zeleno-žute. Crne i sjajne semenke imaju oblik sociva.

Stanište: kilavica je na pojedinim staništima prilicno raširena i cesta biljka. Raširena je na peskovitim i suvim poljima, neplodnim tlima i pašnjacima .

Lekoviti deo biljke: za lek se bere citava biljka u cvatu.
Biljku je potrebno pažljivo sušiti na senovitom mestu. Ukoliko se ne osuši kako treb, postaje bezvrednom. Sveža je biljka bez mirisa, a osušena ima miris nalik na kumarin. Osušena biljka cuva se u tamnim staklenim posudama. Ne preporucuje se cuvati je u metalnim posudama.

Lekovito delovanje: kilavica je odlican lek kod vodene bolesti kao i za lecenje bolesti pluca, bubrega i mehura. Posebno se preporucuje kod upale mokracnih kanala, bolnog pritiska na mokrenje, bolesnog zadržavarija mokrace, izlucivanja belancevina u mokraci kao i kod kamenaca i drugih taloženja u mokracnim organima

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović