Kim

Drugi nazivi: Divlji kumin, kumin, kom, komin, kimin, kumin pitomi, pitomi kim, poljski kim
Latinski naziv: Carum carvi
Kim
Opis biljke. Kim je jednogodišnja ili dvogodišnja biljka, sa stablom visine do 150 cm. Listovi su dvojno ili trojno perasto deljeni, pri površini zemlje na dugim drškama, a na vrhu stabla sedeći. Cvetovi su sakupljeni u štitoliku cvast bele ili bledoružičaste boje. Plod je dvodelan, dužine do 7 mm i 1,2 mm širine. Na plodu se nalaze kanalići ispunjeni etarskim uljem. Miris semena jako je aromatičan.Koren ima ista, ali nešto blaže izražena svojstva mirisa i ukusa.

Stanište. Raste kao samonikla biljka na livadama. S obzirom na veliku potražnju gaji se kao kulturna biljka.

Upotrebljivi delovi biljke. Seme i koren.

Hemijski sastav. Sadrži eterično ulje (do 8,2%), trigliceride (do 22%), tanine, flavonoidi, belančevinaste materije. Sadrži selen.

Lekovito delovanje. Diuretik je, otklanja vetrove, smiruje grčeve, ojačava želudac, dezinfikuje creva, sluzokožu i kožu. Leči bubrege, deluje protiv kamenaca u bubrezima i bešici. Otklanja smetnje u želucu i polnim organima, pospešuje izlučivanje mleka, čisti sluz iz pluća, pospešuje periferni krvotok. Kim pojačava vid i sluh.

Način upotrebe. Koristi se kao začin i kao čaj. Čaj se može kuvati i sa mlekom i u tom slučaju je bolje iskorišćenje aktivnih materija.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović