Kokotac

Drugi nazivi: Velika detelina, vodnika, ždralika, žućka, žuti kokotac, konjska detelina, kumanika, nokata trava, nokatac, noktec, orlov nokat, pšeničica, svinduh.
Latinski naziv: Melilotus officinalis
Kokotac
Opis biljke. Kokotac je dvogodišnja zeljasta biljka koja može dostići visinu i do jednog metra. Stabljika je uspravna i razgranata u gornjem delu. Listići su dugi od 1,5-2,5 cm, po obodu su nazubljeni, na gornjoj strani su goli, dok su na naličju malo dlakavi. Cvetovi su vrlo sitni, žute boje, nalaze se na vrhovima grančica, složeni u grozdastu cvast. Cveta od jula do septembra.

Stanište. Raste po livadama, nasipima, pored puteva, na oranicama, rubovima šuma.

Upotrebljivi delovi biljke. Skupljaju se vrhovi grančica biljke u cvetu.

Hemijski sastav. Sadrži glukozide, kumarine, organske kiseline, molibden, selen.

Lekovito delovanje. Sprečava nastanak edema i podstiče cirkulaciju krvi i limfe. Koristi se kod svih tegoba koje su posledica hronično slabog rada vena, kao što su noćni grčevi u listovima, otežale noge, svrab i otekline nogu. Koristi se kao dodatno sredstvo pri lečenju upala krvnih sudova, nakon tromboze, kod hemoroida i zastajanja limfe. Koristi se kod bronhijalnog katara, bolesti želuca, creva, bubrega, bešike i kod otežanog mokrenja. Svojim karakterističnim mirisom tera iz ormana moljce i druge insekte. Služi za aromatizaciju loših vrsta duvana. Osušena biljka prijatno miriše na med, jer prilikom sušenja nastupa fermentacija, hidroliza jednog glikozida, i pritom se oslobađa kumarin.

Način upotrebe. Koristi se kao čaj, tinktura, mast, melem, parno kupatilo, kupka.                  

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović