Korijander

Drugi nazivi: Živica, kišnec, korijander, koriandol, korijandr, koriandula, korion, kornikovec, papric, paprica, cimavica
Latinski naziv: Coriandrum sativum
Korijander
Opis biljke: Korijandar je jednogodišnja zeljasta biljka, visoka 50—80 cm. Stabljika je gola i na vrhu razgranata. Donji listovi su krupni, okruglasti, na dugim drškama i vrlo izrezani, a gornji su sitniji, perasto deljeni i duguljasti. Cvasti su bele, sastavljene od sitnih cvetova. Plod je okruglast (sastavljen od dva simetricna ploda, dva merikarpa cvrsto spojena). Cveta pocetkom leta . 

Stanište:  Seje se u martu ili aprilu. Kosi se u leto pre izlaska sunca, dok ima rose. Korijandar ne bira zemlju, ali bolje uspeva na krecnoj, sitnoj, propustljivoj, toploj i dobroj zemlji i na suncanoj strani .

Lekoviti deo biljke: Citava biljka je lekovita. 

Lekovito delovanje: Etarsko ulje deluje slicno moracevom, ali malo slabije; izaziva jednu vrstu pijanstva i dubok san. Najviše korijandra troši industrija likera, peciva, slatkiša i piva, a mnogo se troši i kao zamena za biber. Linalol se upotrebljava za proizvodnju linalil-acetata. Ulje služi i kao zamena za lavandulino i bergamotovo ulje. Daje se narocito protiv tromosti organa za varenje i za isterivanje gasova Dobra je kombinacija: kim sa korijanderom u jednakim delovima. Mešavina kao sredstvo za izazivanje apetita i isterivanje gasova pravi se od cetri ploda u podjednakim kolicinama: plod anasona, mirodije, kima i korijandra. Upotrebljava se kao caj posle jela: po jedna kašicica na solju kljucale vode.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović