Kupina

Drugi nazivi: Crna jagoda, crna malina, divlja kupina, kupinjača, brestova ostruga
Latinski naziv: Rubus fruticosus
Kupina
Opis biljke. Kupina je višegodišnja bilka koja raste kao bodljikav grm. Listovi su perasto deljeni sastavljeni od 3-5 listića, po obodu su nazubljeni. Donja strana lista je svetlija zbog mnogo dlaka. Duž glavnog nerva i lisne drške nalaze se bodlje. Cvetovi su beli i ružičasti i na vrhu grančica obrazuju cvast. Plod je složen od mesnatih koštunica. Kad sazri, crne je boje i slatkog ukusa. Cveta početkom leta.

Stanište. Raste svuda po šikarama, na neplodnom zemljištu, na rubovima šuma, pa i u samim šumama.

Upotrebljivi delovi biljke. Za lek se u proleće i jesen skuplja koren, mladi listovi i izdanci u proleće, cvetovi za vreme cvetanja, a plodovi kad su zeleni ili zreli.

Hemijski sastav. Listovi sadrže tanine, flavonoide, organske kiseline. Plodovi sadrže šećer, pektine, tanine, organske kiseline, karotin,vitamin C, vitamine grupe B, soli kalijuma.

Lekovito delovanje. Čaj od listova ili sok od bobica odlično deluje protiv proliva (i krvavog). Pomaže kod krvarenja iz želuca, upale creva, belog pranja. Pročišćava krv, povoljno deluje na kožne bolesti, osipe i lišaje. Leči promuklost, kašalj, temperaturu, hemoroide i bolesne krajnike. Stucani listovi se stavljaju kao oblozi na rane, osip i potkožne čireve. Sveži plodovi, prerađeni ili stavljeni u rakiju, pomažu nervoznim ljudima da brže zaspe. Izvrsna su hrana za poboljšanje krvne slike.

Način upotrebe. Čaj: jedna kašika ieckanog lišća sa izdancima kuva se 3 minute u 2-3 decilitra vode i ostavi poklopljeno 10-15 minuta da stoji. Tada se ocedi, zasladi medom i toplo pije više puta dnevno. Za grgljanje nije potrebno zasladiti .                                      

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović