Lazarkinja

Drugi nazivi: Divlji broć, jari broć, lazarkinja mirisna, lazina trava, marinka, prvenac.
Latinski naziv: Asperula odorata
Lazarkinja
Opis biljke: lazarkinja je trajnica s cetverouglastom stabljikom visine do 50 cm. Ima puzavi crveno-smedji podanak. Na donjem delu stabljike nalaze se šesteroclani, a na gornjem delu, osmeroclani lisnati pršljenovi. Pojedinacni listovi u pršljenu bez peteljke, duguljastog su sulicastog oblika, a po rubu providjeni sitnim cekinjama. Na vršku stabljike razvijaju se paštici s malim mirisnim belim cvetovima. Cvet je nalik levku: na 4 dela rascepljen vencic, zakržljala caška, 4 prašnika i na dva dela rascepljen pestic. Plodovi su mali orašcici poput cicka.. , 

Stanište: raste po belogoricnim, senovitirn šurnama.

Lekoviti deo biljke: za lek se upotrebljavaju listovi što se skupljaju pre cvatnje .

Lekovito delovanje: lazarkinja sadrži kumarin što bistri mokracu i deluju 
antisepticno. caj od lazarkinje pospešuje mokrenje, umiruje bolove u trbuhu, regulise nepravilan rad srca, uklanja nesanicu, deluje na cišcenje krvi i pospešuje lagano izlucivanje znoja. Isto tako, preporucuje se kod zastoja normalnog rada jetre kod žutice i prirodne sklonosti stvaranju peska te kod mokracnih kamenaca. Lazarkinja je korisna kao sredstvo za urnirenje bolova kod migrene i neuralgije, a veoma umirujuce deluje kod uznemirenosti i histerije..

Način upotrebe. Čaj: jedna kašiku lazarkinje preliti sa 200-300 ml ključale vode, ostaviti da stoji poklopljeno 6-8 minuta, zasladiti medom i doda ti limunov sok.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović