Lipa

Drugi nazivi: Lipac, lipolist, lipa velelista, zimska lipa.
Latinski naziv: Tilia platyphyllos
Lipa
Opis biljke. Lipa je drvo visine od 25 do 30 metara sa vrlo razvijenom krošnjom. Listovi su na dugačkoj dršci, po obodu nazubljeni. Cvetovi su bledo žute boje, sakupljeni u cvast na dugoj dršci koja je do polovine srasla sa cvetnim priperkom. Plod je oraščić.

Stanište. Raste u šumama, gaji se u parkovima i drvoredima uz puteve.

Upotrebljivi delovi biljke. Za lek se bere cvet sa pricvetnim listovima (ako je lepe zelene boje, bez rđe). Inače se beru samo cvetovi u vreme kada su se otvorili i pre nego što ostare i promene boju.

Hemijski sastav. Lipa sadrži eterično ulje, flavonoide, saponine, glukozid, polisaharide, fenolkarbonske kiseline, tanin, vitamin C.

Lekovito delovanje. Lipov cvet se koristi za pospešivanje znojenja i za smirivanje (kod uznemirenosti, nesanice, iscrpljenosti), za ublažavanje grčeva glatkih mišića, za pojačanje lučenja žuči, za povećanje lučenja mokraće, želudačnih sokova i za poboljšanje probave. Upotrebljava se za grgljanje kod upale usne duplje.

Način upotrebe. Čaj: 2 kašike usitnjenog cveta lipe preliti sa 300-400 ml ključale vode, ostaviti 5-10 minuta, procediti. Može se zasladiti sa medom. Kupka: kupati se u vodi u koju je dodan jak lipin čaj.                              

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović