Malina

Drugi nazivi: Crvena jagoda, crvena kupina, malina planinska, pitoma kupina.
Latinski naziv: Rubus idaeus
Malina
Opis biljke. Malina je višegodišnji žbun sa uspravnim, zeljastim stablom. Listovi su složeni od 3-7 listića, po obodu nazubljeni, sa donje strane dlakavi. Cvetovi su beli sa dugačkim cvetnim drškama, sakupljeni na vrhovima grana ili u pazuhu listova u grozdaste cvasti. Plodovi su mnogobrojne koštunice koje su spojene razraslom, sočnom cvetnom ložom crvene, ređe žute boje. Ima ugodan miris i sladak ukus.

Stanište. Raste po šumama, krčevinama, proplancima, osunčanim padinama, agaji se I kao kulturna biljka.

Upotrebljivi delovi biljke. Za lek se beru listovi i plodovi u vreme dozrevanja.

Hemijski sastav. Sadrži u plodovima ugljovodonike (fruktozu, glukozu, saharozu), organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku, salicilnu), tanine, vitamine C i B, karotin, eterično ulje,flavonoide, kumarine, pektine. Usemenu sadrži trigliceride i fitosterole.

Lekovito delovanje. Od plodova maline priprema se izvrstan sirup koji se uspešno koristi kod svih bolesti kod kojih se javlja groznica, jača srce i celi organizam. Čaj od listova maline je izvrsno sredstvo za ženske bolesti, pogotovo za čišćenje jajovoda i neplodnost, leči proliv i dizenteriju, zaustavlja i pročišćava krv, leči kožne bolesti i otklanja katare, ublažava crevne upale.

Način upotrebe. Čaj od listova, oblog od zgnječenih listova (za umanjenje bolova),sok od plodova.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović