Mirođija

Drugi nazivi: Anita, dil, kopar, koper, kopra, kopr, kopric, mirodija, mirudija, sladki janež, smrdilj
Latinski naziv: Anethum graveolens
Mirođija
Opis biljke: Mirodija - Kopar je svima dobro poznata zacinska mirisna biljka koja se gaji, a i sama se razmnožava po vrtovima. Mirodjija je biljka poreklom iz jugoistocne Azije, ali se u kulturi uzgaja u južnim delovima Evrope. 
To je jednogodišnja biljka s tanikm, vretenastim korenom. Stabiljka je uspravna, okrugla, izbrazdana, šuplja, visine i do 120 cm. Listovi su od 3 do 4 puta perasto razdeljeni. Donji listovi stabiljke imaju šuplje peteljke, a gornji su sedeci. Na vrhu stabiljke nalaze se sitni cvetovi, izrazito žute boje, . Najveca koncentracija lekovitih i aromaticnih materija nalaze se u plodovima biljke, ali ima ih i u listovima i cvetovima. Sve delotvorne i lekovite materije u biljci nisu ni do danas u potpunosti istražene. Do sada je poznato delovanje etericnih ulja koja sadrže veliki postotak karvana. Domacice stavljaju lišce mirodije u krastavce za zimu (u vodi), sosove i drugo, a plod se, na žalost, vrlo malo koristi, iako je plod lekovitiji od lišca. Cela biljka i plod imaju svojstven prijatan zacinski aromatican miris i zacinski ukus.


Stanište: Raste u šumama i šikarama, po medama, od nižeg do brdskog regiona. . .. .

Lekoviti deo biljke: Droga je zreo plod, redje vrhovi grancica u cvetu .

Lekovito delovanje: Mirodija je, pre svega, dobar, neškodljiv, jevtin i zbog toga svakom pristupacan zacin. To je istovremeno i lek koji se vekovima us pešno koristi protiv gasova, nadimanja, teškoca u organima za varenje

Pripremaju se sledeci čajevi: čaj za bolje varenje i protiv nadimanja:
po 20 g plodova od mirodije, anisa, moraca, angelike i kima, pomeša se, pa se od toga uzme 1 kašika, popari sa 200 g kljucale vode, odmah poklopi, drži pola sata na štednjaku, ali da ne vri, odlije i popije posle jela.

Etarsko ulje: 10 kapi stavi se na kocku šecera, pojede i zalije cašom vode. Otklanja gasove i neprijatan zadah iz usta. Kod loseg zadaha iz usta preporucuje se i zvakanje sveze mirodjije
Caj za spavanje: po 25 g mirodije, maticnjaka, hmelja i odoljena pomešati ispremiti caj kao pod 1. Piti uvece pre spavanja .

Za lecenje hemoroida (šuljeva): 
10 g mirodije popariti sa 200 g kljucale vode i posle 2 sata u dvaput popiti pre spavanja. Istovremeno spraviti jak caj: 25 g mirodije popariti sa 250 g kljucale vode i posle 2 sata odliti, pa tim cajem se svako vece zapitati. I jedno i drugo vršiti u toku 6 uzastopnih dana.

Pomaze kod štucanja: 4 kafene kasike sjemena od kopra ili 2 kafene kasike usitnjene biljke ( svjeze ili osusene ) preliti sa 1/4 l prokuhane vode i ostaviti poklopljeno 3 - 4 minute. Procjediti i nezasladjeno piti.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović