Orah

Drugi nazivi: Obični orah.
Latinski naziv: Juglans regia
Orah
Opis biljke. rah je listopadno drvo visine do 25-30 metara, ravnog stabla koje može biti debelo do 1-2 metra. Krošnja je široko ovalna i dosta retka. Kora je tamnosiva, debela do 2 cm, u mladosti glatka, kasnije uzduž ispucala. Korenov sistem je jako razvijen sa dubokim centralnim korenom. Listovi su neparno perasti, aromatični, 20-40 cm dugi, sastavljeni od 5-9 listića, gornji je nešto duži na svojoj peteljci. Muški cvetovi cvetaju pre listanja u obliku debelih i dugih resa. Ženski cvetaju posle listanja pojedinačno ili po 2-3 zajedno. Plod je 3-5 cm velika koštunica, zri u jesen i jestiv je.

Stanište. U šumama se pojavljuje samoniklo, a uzgaja se i kao kulturna biljka.

Upotrebljivi delovi biljke. Lišće, plod.

Hemijski sastav. Sadrži hinone, flavonoide, vitamin B, askorbinsku kiselinu, tanine organske kiseline, karotenoide, eterična ulja, amino kiseline, gliceride.

Lekovito delovanje. Čaj od orahovih listova pročišćava krv i deluje okrepljujuće. Koristi se i kod šećerne bolesti, slabih šivaca, žutice i belog pranja, upale grla. Preporučuje se trudnicama koje pate od zatvora. Kao kupka se koristi kod oteklih limfnih žlezda, gnojnih osipa, lišaja, krasta, rahitisa, znojenja nogu. Sveži listovi se stavljaju na zagnojene rane. Orahova rakija pomaže kod želudačnih tegoba. Rese ojačavaju kapilare, a čaj od njih je dobar kod krvarenja (i unutrašnjih), jakih menstruacija, hemoroida, dizenterije.

Način upotrebe. Čaj: jednu punu malu kašiku nasitno isečenih listova oraha popariti sa četvrt litre vrele vode i ostaviti da odstoji kratko vreme. Dodatak za kupke i za ispiranje: 100 g iseckanih listova upotrebiti za potpunu kupku, a za ispiranje jednu punu malu kašiku na četvrt litre vode. Za jači čaj uzima se dvostruka količina. Rakija od oraha: oko 20 zelenih oraha iseku se na četvrtine i stave u bocu sa širokim grlićem pa se preliju litrom rakije od žita i to tako da ih rakija prekrije sa dva do tri prsta. Dobro zatvorenu, bocu 14 dana do četiri nedelje držati na suncu ili na toplom mestu. Posle tog vremena tečnost procediti i njome napuniti bocu. Po potrebi, uzeti jednu punu kafenu kašiku ove rakije. Veoma ukusan liker od oraha dobićete ako zelenim orasima dodate 2 do 3 karanfilića, koricu cimeta, malu šipku vanile i neprskanu opranu koru od pola pomorandže. U četvrt litre vode skuvajte 500 g šećera i ovu količinu, pošto ste je ohladili, dodajte proceđenoj rakiji od oraha.

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović