Pasji trn

Drugi nazivi: Vučji trn
Latinski naziv: Hippophae rhamnoides
Pasji trn
Opis biljke. Pasji trn je listopadni žbun, ređe drvo, visine 1-3 metra.Listovi su kopljasti, sa lica zeleni, a sa naličja srebrnasto-beli. Biljka je dvodoma. Cvetovi su mali, žuti, mirisni. Plodovi su okrugle zlatno žute male bobice, kiselog ukusa, sa malo gorčine.Korenov sistem se razvija pri površini (ne dublje od 40 cm). Cveta u aprilu i maju, a plodovi sazrevaju u septembru i oktobru.

Stanište. Raste u dolinama reka, na liticama i padinama, a gaji se i u vrtovima.

Upotrebljivi delovi biljke. Plod.

Hemijski sastav. Plod sadrži trigliceride do 8%, u semenu do 12%. Osim toga u plodovima sadrži fosfolipide, sterole, karotin, vitamine (C, B1, B2, E, F, P, folnu kiselinu), šećer, inozit, organske kiseline, tanine, flavonoide. Ulje pasjeg trna sadrži tokoferole, karotin, vitamine K, B1, B2, sterole, masne i organske kiseline, šećer, fitoncide.

Lekovito delovanje. Deluje protivupalno, baktericidno i štiti kožu. Štiti jetru od uticaja raznih štetnih materija. Snižava količinu fibrina u krvi pa deluje antikoagulativno. Povećava elastičnost krvnih sudova i snižava pritisak. Deluje stimulativno na imunološki sistem i sprečava nastanak tumora. Koristi se za zaceljivanje rana, opekotina i ožiljaka od operacija. Smanjuje i uklanja bol i upalu, ubrzava epitelizaciju.

Način upotrebe. Koristi se u obliku čaja, tinkture, soka, marmelade i ulja od semena. Spolja se koristi kao vodeni ekstrakt i ulje.   

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović