Pelin

Drugi nazivi: Akčenac, gorčika, gorki pelin, osenač, pelinček, vakčenac
Latinski naziv: Artemisia absinthium
Pelin
Opis biljke. Pelin je višegodišnja zeljasta biljka visoka do 1m. Raste kao polugrm sa odrvenjenim donjim delovima. Stabljika je zeljasta, uspravna, razgranata, dlakava. Cvetovi su zlatnožute ili zelenožute boje, sitni i složeni u metličastu cvast. Cveta u toku leta.

Stanište. Raste kao korov po poljima, međama, kraj puteva, oko naselja, po suvim i kamenitim obroncima.

Upotrebljivi delovi biljke. Listovi i cvetne vršike, (gornji deo grane sa cvetom i listovima), u vreme dok se cvetovi još nisu potpuno razvili, odnosno otvorili.

Hemijski sastav. Sadrži gorke seskviterpenske laktone (absintin, anabsintin, matricin...), eterično ulje (tujon, tujol, azulen...), flavonoid artemizetin, tanine, saponine, organske kiseline, vitamin C, karotin, molibden, selen, brom...

Lekovito delovanje. Pelin je odlično sredsvo za poboljšanje apetita. Brzo otklanja sve probavne smetnje i nadimanje. Treba ga koristiti i kod nervne iscrpljenosti. Odlično deluje kod proliva, grčeva u probavnim organima, žgaravice, žutice, želudačnog katara, kod suvišne želudačne kiseline. Pospešuje rad bubrega, jača jetru, srce, pluća, želudac. Posebno se preporučuje ženama kod porođaja. Kao čaj uspešno isteruje gliste. Natopljen u rakiji koristi se za utrljavanje kod reume i gihta. Prokuvan u sirćetu deluje protiv otrovanja gljivama.

Način upotrebe. Čaj: jedna kašikica pelina prelije se sa 200 ml ključale vode, ostavi se da odstoji 3-5 minuta. Pije se jedna šoljica na dan Pelin u obliku praha: dva puta dnevno na vrh noža u supi ili pomešano sa jelom. Natopljen u rakiji služi za utrljavanje kod reume i gihta.     

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović