Prečica

Drugi nazivi: Plavun, prašuljica, crvotočina, kijačasta crvotočina, lisičjak, lisičji rep, plavun, zmijina mahovina
Latinski naziv: Lycopodium clavatum
Prečica
Opis biljke. Ova mahovinasta zimzelena biljka ima vitice dugačke jedan do dva metra, sa finim tankim korenčićima pomoću kojih "puzi" po šumskom tlu. Iz vitica rastu 7 do 10 cm duge razgranate stabljičice, veoma meke. Ova četvorogodišnja biljka u leto donosi žućkaste klipove koji sadrže cvetni prah ili prečicino brašno.

Stanište. Uspeva samo na osojnim stranama visokih šuma i na ivici šuma koje se nalaze na preko 600 metara nadmorske visine. Na prisojnim stranama koje su osunčane biljka brzo požuti da bi ubrzo sasvim nestala pošto izgubi svoju životnu snagu zbog izloženosti direktnim sunčevim zracima.

Upotrebljivi delovi biljke. Cela biljka i seme (prečicino brašno).

Hemijski sastav. Sadrži alkaloide, fitosterole, glicerol, šećer, proteine i druge azotne materije.

Lekovito delovanje. Pomaže obolelima od reume, od kostobolje, koristi se u lečenju gihta i reumatičnih bolesti. Čitava biljka primenjuje se u lečenju bolesti mokraćnih i polnih organa, kod bubrežnog peska i grčevitih bubrežnih napada, u lečenju rahitisa. Preporucuje se kod hemoroida (šuljeva) i hroničnih proliva. Rane od ležanja (dekubitis) treba posuti prahom, i one vrlo brzo nestaju. Nezamenljiva je kod svih oboljenja prostate. Zapaženo je njeno dejstvo kod upale jetre.

Način upotrebe. Pripremanje čaja: jedna ravna kašika prečice popari se sa 1/4 litre ključale vode i ostavi kratko da odstoji. Pije se samo jedna šolja dnevno, gutljaj po gutljaj, i to ujutro natašte, pola sata pre doručka. Jastučići sa prečicom: jastuče napuniti osušenom prečicom (uzima se 100,200 ili 300g zavisno od površine zahvaćene grčem) i preko noći ga držati na bolnom mestu. Ovo jastuče zadržava svoje lekovito dejstvo do godinu dana.
  

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović