Rusa

Drugi nazivi: Rosopas, žuta trava, zmijino mleko, zmijsko groždje, Marijina trava, Božji dar, zlatni koren , koren za oči, lastavicina trava.
Latinski naziv: Chelidonium majus
Rusa
Opis biljke. Višegodišnja zeljasta biljka uspravnog stabla koje je obraslo oštrim štrčećim dlakama. Listovi su krupni, neparno perasto deljeni, na naličju sivi i dlakavi. Donji listovi su sa drškom, a gornji bez (sedeći su). Cvetovi su žuti, sakupljeni na vrhovima stabla u retke štitaste cvasti. Plod je izdužena čaura. Svi delovi biljke sadrže otrovan žutonarandžasti sok.

Stanište. Rraste na zapuštenim mestima, putevima, u blizini ljudskih naselja, uz ograde, plotove i zidove, medju kamenjem.

Upotrebljivi delovi biljke. Čitava biljka.

Hemijski sastav. Sadrži alkaloide, saponine, organske kiseline, flavonoide, proteolitičke enzime.

Lekovito delovanje. Koristi se u lečenju bolesti probavnog trakta, posebno kod želuca, žuči i jetre. Isto tako, korisna je u lecenju astme, bubrega i mokracne bešike. Spolja se koristi u lečenju lišaja, krasta i drugih kožnih bolesti. Deluje na Gram pozitivne bakterije. Postoje i podaci o citostatičkom dejstvu ove biljke. Njen žuti sok tradicionalno koristi u skidanju bradavica, žuljeva, lišaja, ekcema i drugih promena na koži. Takođe se u narodnoj medicini koristi za lečenje tumora i promena na ženskim polnim organima (tumori, miomi, ranice, upale i dr.) kao čaj i sredstvo za ispiranje.

Način upotrebe. Čaj: jedna ravna mala kašika popari se sa četvrt litre vode. Sveži sok: oprane listove, stabljike i cvetove, još vlažne, iscediti u sokovniku (za spoljnu upotrebu). Tinktura. Vino sa rusom: 30 g ruse, zajedno sa korenom, preliti sa pola litre belog vina i ostaviti 1 do 2 sata. Potom procediti.
 

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović