Rusomača

Drugi nazivi: Tarčužak, oću-neću, devojačka trava, poljska preslica, torbičica, pastirska torbica.
Latinski naziv: Capsella bursa pastoris
Rusomača
Opis biljke. Rusomača je jednogodišnja ili dvogodišnja zeljasta biljka. Listovi na stabljikama su vrlo sitni, duguljasti, šiljasti, po obodu celi i obuhvataju stabljiku. Prizemno lišće je krupnije, perasto je izdeljeno i gradi rozetu. Plodovi su sitne trouglasto-srcaste ljuščice, koje kad sazru pucaju na dva šava. Cveta od ranog proleća do kasne jeseni.

Stanište. Pored puta, na livadama, u parlozima, u jarku, na padinama, njivama i u povrtnjacima.

Upotrebljivi delovi biljke. Cela biljka.

Hemijski sastav. Sadrži amine (holin, acetilholin,tiramin), glikozide, flavonoide, tanine, organske kiseline, inozit, saponine, vitamin C, tiamin, riboflavin.

Lekovito bilje. Koristi se za zaustavljanje krvarenja iz sluznica probavnog sistema, kod jakog menstrualnog krvarenja, kao diuretik sa blagim antiseptičkim delovanjem, kod akutne upale mokraćne bešike, kod pojave krvi u mokraći, za poboljšanje izmene materija, kod arterioskleroze i za snižavanje krvnog pritiska. Ne sme se koristiti u trudnoći i za vreme dojenja.

Način upotrebe. Pripremanje čaja: 1 puna mala kašika popari se sa četvrt litre vode i ostavi da kratko odstoji. Sedeća kupka. Parni oblog: punu pregršt rusomače, po mogućnosti sveže, staviti u sito i skuvati na vodenoj pari. Tako skuvanu rusomaču umotati u pamučnu tkaninu i upotrebiti kao oblog. Tinktura od rusomače: sveža rusomača - listovi i stabljika zajedno sa cvetovima i mahunicama - nasitno se iseče i njome rastresito napuni boca do grlića, pa se prelije rakijom od žita ili od voća, jačine 38-40% (ona mora da prekrije sve deliće rusomače) i ostavi 14 dana na suncu ili na toplom mestu.
 

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović