Ribizla crna

Drugi nazivi: Ribiz crni, grozdić, samorodina, svib
Latinski naziv: Ribes nigrum
Ribizla crna
Opis biljke: ribiz cmi biljka je nalik ribizu crvenom. Razlika je u tome što listovi ribiza cmog s donje strane imaju uljne žlezde. Kod ribiza cmog cvetovi su žuckasto-zeleni, a po rubovima smedje--crveni. Bobe su u pocetku crveno-smedje, a kad dozriju postaju kao kod ribiza crvenog.

Lekoviti deo biljke: za lek sabiru se listovi i bobe za vreme dozrevanja . Kod sabiranja listova sabiru se samo lisne plojke, bez peteljki.

Lekovito delovanje: s obzirom na kolicinu C vitamina, plod crnog ribiza sprecava i ozdravljuje teške infekcije, a pre svega upalu pluca. Plodovi i sok jako su korisni kod bubrežnih bolesti i grcevitih bolova probavnih organa. Preporucuje se za jacanje i cišcenje krvi. Listovi pokrecu rad bubrega i deluju korisno kod svih pojava reumaticnih bolesti i gihta (uloga) te zakrecenja žila. Caj od listova cmoga ribiza preporucuje se kod vodene bolesti, bolnog mokrenja, proliva, kolika, migrena, grcevitog kašlja, hripavca i kap preventivno sredstvo protiv stvaranja peska i bolesti mokracnog mehura..

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović