Šipak

Drugi nazivi: Šipurika, divlji šipak, divlja ruža, pasja drača, pasja ruža, srbiguzica, šipurina, šepurika.
Latinski naziv: Rosa canina
Šipak
Opis biljke. Šipurika raste kao grm ili omanje drvo visine 2 do 3 metra. Stabljike su tane, vitke, u obliku poluluka savijene naniže, obrasle trnjem. Listovi su neparno perasti, sastavljeni od 5-7 listića jajastog oblika, po rubu oštro nazubljeni. Dosta veliki cvetovi ružičaste, retko bele boje javljaju se pojedinačno ili po dva do tri zajedno. Plod je jajastog oblika, spolja gladak, crvene boje. Spoljni mesnat oklop nastao je od cvetne lože, a u njemu se nalaze poređani tvrdi plodići i mnogobrojne dlačice.  

Stanište. Najčešće se javlja po ivicama šuma, kamenjaru, među grmljem, pored puteva, po međama, uz ograde.

Upotrebljivi delovi biljke. Za lek se uzimaju plodovi i cvetne latice.

Hemijski sastav. Plod sadrži karotenoide, steroide, vitamine C, E, P, flavonoide, pektine. Semena sadrže trigliceride, tokoferole, karotenoide.

Lekovito delovanje. Otklanja tegobe povezane sa nedostatkom vitamina C. Koristi se i protiv groznice, kamenca u bubrezima, crevnog katara, bolesti mokraćnih organa, vodene bolesti. Cvetne latice šipurka upotrebljavaju se za pripremanje čaja kod krvarenja iz želuca, creva, pluća i hemoroida kao i protiv proliva i želudačnih grčeva. 

Način upotrebe. Pekmez od zrelih plodova iz kojih se povade semenke. Čaj od mesa ploda i semenki. Čaj od zdrobljenih semenki. Čaj od cvetnih latica.     

© 2006 - 2018 Zoran Maksimović