Travar: Dragan Dimitrov

Dragan Dimitrov

Bogatstvo i prirodne lepote Stare planine inspirisale su Dragana Dimitrova iz okoline Pirota da se još kao dečak zainteresovao za lekovito bilje. Život je hteo da postane elktrotehničar, ali se nikada nije odrekao prve ljubavi. Jedno vreme radio je kao berač lekovitog bilja za poljoprivredne zadruge, koje su organizovale otkup, što  je dodatno produbilo njegovo interesovanje i nateralo ga da kupi stručnu literaturu i počne još intenzivnije da uči. Bilje je tako nepovratno ušlo u njegov život i odredilo njegovu dalju sudbinu.

U taj posao uključio je celu porodicu, a danas zapošljava i do stotinu sezonskih radnika, koji rade na prikupljanju, sušenju i preradi lekovitog bilja. U njegovim pogonima u selu Temska u podnožju Stare planine, proizvode se čajevi i čajne mešavine, tinkture i farmaceutske komponente. Ovi proizvodi stigli su i do zahtevnog zapadnog tržišta.

Iz obilja staroplaninske riznice lekovitog bilja, Dragan za naše čitaoce izdvaja biljku podubicu koja prispeva upravo u ovo letnje vreme.

Podubica (teucrium chamaedrys) je višegodišnja zeljasta biljka visoka oko 30cm. Ima razgranate, dlakave četvorouglaste stabljike, a listovi su joj ovalni i po obodu nazubljeni. Cvetovi su ljubičasti, ili ružičasti, redje i beli. Raste po suvim, sunčanim mestima iznad 1000 m nadmorske visine.

Koriste se vrhovi grančica u cvetu i list (teucril herba et folium). Biljka je mirisna, opora i gorka. Sadrži 0.06% etarskog ulja, tanina, holina, heterozida i saponizida marubina. Prikuplja se u vreme cvetanja, tako što se makazama odsecaju nadzemni delovi biljke. Vezuje se u snopiće i suše u hladu, na promaji.

Koristi se za spoljnu upotrebu kao blag antiseptik, leči organe za varenje, žuč i jetru, poboljšava apetit, jača imunitet, smanjuje kiselinu, leči katar nosne šupljine i uspostavlja pravilan rad metabolizma.

  
Recepti za bolje varenje

Prašak
 sitno samleti osušenu podubicu, pa 5 do 10 g tog praška sipati u malo vode.

Piti 3x  dnevno 1/2 sata pre jela.

Čaj
 krupno iseckati sušenu podubicu, pa 10 g preliti sa 200ml vrele vode i ostaviti da odstoji. Procediti i piti čaj 3 do 5x dnevno.

Tinktura
 20 g krupno seckane podubice staviti u 1dl jake domaće rakije, pa ostaviti da odstoji 1  dan (24h). Piti 10-15 kapi 1/2 sata pre jela.

Vino za snagu i rane

Protiv opšte slabosti organizma, malokrvnosti i za ispiranje rana, spravlja se lekovito vino:
 200 g krupno seckane podubice preliti sa 1 l crnog vina, pa ostavite da odstoji na sobnoj temperaturi 8 dana.

Pripremnljeno vino čuvati  u frižideru i piti po 2 dl dnevno, tokom mesec dana.

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com