Travar: Dragan Veljković

Dragan Veljković

Iz netaknute prirode timočkog kraja i sa prostora južne Srbije Dragan Veljković iz Zaječara i članovi njegove porodice već 10 godina ubiru lekovitu letinu. Jer, na spisku bilja koje skupljaju je 250 lekovitih vrsta od koih prave 2500 čajnih mešavina.

- Pobornik sam ideje  da tradicionalna i zvanična medicina koja se zasniva na naučnim otkrićima moraju da se dopunjuju - kaže Veljković.  - Samo ako nauka potvrdi viševekovnu praksu može da se dodje  do vrhunskih rezultata u  fitoterapiji i da se efikasno pomogne obolelima.

Sledeći ovu ideju počeo je da saradjuje sa dr. Novicom Randjelović, mr. Živoradom Jeremićem i dr. Vlastimirom Stamenkovićem, koji je doktorirao u oblasti fitoterapije. Rezultat nije izostao - složna ekipa na osnovu lekarskog nalaza može da napravi čajnu mešavinu za dve, pa  i više boljke.

Saradnja  Dragana  Veljkovića posebno sa dr. Vlastimirom Stamenkovićem svakodnevno se obogaćuje. Dokaz za  to je i afirmacija izuzetno lekovite, ali na žalost po malo zaboravljene biljke dinjice (Sanguisorba officinalis ) u narodu poznatoj i kao lubeničarka, ili jarčija trava. Raste u većim količinama na Vlasinskom  jezeru i koristi se kao tipična taninska droga. Krajem jula  i početkom avgusta vadi se njen koren,  a  list bere u vreme cvetanja biljke. Listovi se koriste i za jelo, kao dodatak povrću, supama i salatama. U terapeutske svrhe dinjica se koristi kao baktericid - da smiri upale sluzokože i kože, zaustavi krvarenje, pojača znojenje..., a u narodnoj medicini kod dijareje, krvarenja iz materice i pluća, dizenterije i kod ujeda zmije.

Pomno proučavajući lekovitost dinjice Veljković i Stamenković su otkrili da pomaže u slučaju Elbertovog bacila (izaziva proliv),  kao i  lečenju uporne salmonele (Paratyphia A i B) protiv koje zvanična medicina još nije našla efikasno rešenje. NAš sagovornik tvrdi da je dovoljno da se pojede samo 3-4 vršaka dinjice i posle nekoliko minuta, poboljšanje se oseti.

Recepti

Univerzalni čaj
 15 g osušenog isitnjenog korena dinjice prelijte sa 1 šoljom vruće vode, kuvajte 30min i procedite. Pijte po 1 kašiku 5-6x dnevno

Napomena:
za tri naredna recepta čaj se priprema na isti način: u 600ml  proključale vode stavite 1 kašiku čajne mešavine,ostavite da vri još 3 minuta,  sklonite sa vatre i posle 1/2 sata procedite. Pijte 3x dnevno pre jela po 1 šolju prohladjenog čaja.

Protiv krvarenja materice
 po 10g  ranilista, dinjice, rastavića, rusomoče i virka.

Ubija salmonelu
(dokazan recept )

 20g dinjice i po 10g vranilove trave, lista kupine, petrovca i orahovog lista.

Zaustavlja proliv
 20g dinjice i po 10g  potočnjaka ( Lythrum salicaria ), drače (paliurus spina christi) i lista borovnice.

Savet plus

Čajevi stimulišu
Pijte blage čajeve, jer oni ne leče, već stimulišu organizam da se izbori sa bolešću.

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com