Travar: Dragiša Jovanović Gile

Dragiša Jovanović Gile

Travar Dragiša Jovanović Gile već godinama uspešno pravi čajne mešavine i meleme pomažući onima kojima je to potrebno. Kaže da je sve o lekovitom bilju i jestivim gljivama naučio od bake koja ga je upoznala sa blagodetima Stare planine. Godinama je znanje dopunjavao čitajući literaturu o fitoterapiji, a danas sa ponosom tvrdi da je ubeđen da za svako oboljenje postoji lek u prirodi.

Nikad pacijentima ne dajem garancije da ći ih skroz izlečiti, jer je to nezahvalno. I nije dovoljno samo piti čajne mešavine da bi lečenje uspelo, treba se pridržavati određenog određenog načina života, a to sve opet zavisi od pojedinca. Uvek svima savetujem da budu umereni u jelu i piću, da ne piju alkohol, da bace duvan i da što više vremena provode u prirodi, kaže Dragiša na početku razgovora.

Travar ističe da je veoma ponosan na svoj rad, naročito zbog onih kojima je pomogao da ozdrave.

Poznat sam u svom kraju po tome što nekad i život rizikujem da bi došao do retkog lekovitog bilja koje raste na nepristupačnim mestima Stare planine, ali verujte, upravo je takvo bilje, ono koje raste daleko od civilizacije i najlekovije. Neke biljke čak ponesem sa sobom, pa zasadim, što znaju i moje kolege fitoterapeuti, pa kad im zafali neki sastojak znaju gde da ga nađu, ponosno ističe Gile.

Dragiša tvrdi da da se pomoću bilja može osloboditi i zavisnosti od određenih lekova.

Navešću primer valerijane, koju još nazivaju božijim valijumom. Mnogi lekari tvrde da je ova biljka mnogo efikasnija u rešavanju psihičkih tegoba od raznih sintetičkih lekova. Sećam se slučaja 34-godišnje Bojane iz Minhena, koja je radila veoma stresan menadžerski posao i usled toga postala veoma napeta, mučila ju je nesanica, a s vremena na vreme imala je i napade panike. Da se to ne bi osetilo na posliu počela je da koristi ksaneks. U početku ga je uzimala samo povremeno, pa sve češće, pa, na kraju, duple doze. Shvatila je da je postala zavisna od tog leka i dva puta je pokušavala da se skine, ali nije joj polazilo za rukom. Čula je za mene i pozvala me telefonom da zakaže dolazak. Rekao sam joj da nema potrebe da prevaljuje toliki put i posavetovao joj da uzima valerijanu. Na početku terapije, drastično je smanjila dozu kseneksa, da bi ga vremenom skroz izbacila. Od tada je prošlo pet godina, a njoj se više nisu vratili napadi panike i anksioznosti.

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com