Travar: Olivera i Života Radisavljević

Olivera i Života Radisavljević

Priča o dugoj travarskoj tradiciji Olivere i Živote Radisavljević iz Vrnjačke Banje, započela je sasvim slučajno pre više od šest decenija kada je njena baka Perunika, naučila da iz bilja crpi zdravlje. Ona je vredno sakupljala šumske plodove kleke, šipuraka,  drena..., pamtila recepture starih travara ovoga kraja i učila od prirode.

- Samo još malobrojni stanovnici Vrnjačke Banje sećaju se moje bake Perunike - kaže Olivera Radisavljević. - Ali njeni recepti žive i danas. Ona je razumela bilje i umela je da u divljini pronadje i prepozna retke travke i plodove. Izlečila je mnogo ljudi u ovom kraju, ali i one i koji su u potrazi za lekom dolazili iz drugih delova bivše Jugoslavije.

Perunika je svoju ljubav prenela i na decu, a oni dalje do njihovih potomaka. Tako je uspostavljen lanac koji počiva na tradiciji i ljubavi prema prirodi.

- Moji roditelji Mićo i Milanka  vodili su me kao dete da beremo lekovito bilje na Goču i planini Stolovi u okolini Kraljeva - seća se Olivera. - Učili su me kako da razlikujem bilje, ali i kako  da razumem njegovu moć. Čitali su iz starih knjiga, kako se bilje skuplja, suši i preradjuje. I što je najvažnije, u praksi su mi pokazivali kako to  deluje.

Danas Olivera ima nepunih 40 godina, a njen muž Života je samo koju godinu stariji. Njihove ćerke, devetnaestogodišnja Ana  i trinaestogodišnja Jelena, imaju nameru da nastave porodičnu tradiciju. Najčešće odlaze sa roditeljima  na Goč, gde u netaknutoj prirodi uče istu školu. Radisavljevići prepoznaju 120 vrsta biljaka. Od njih prave pojedinačne čajeve ili mešavine. Najtraženiji su čajevi koji pomažu kod gojaznosti. Delotvornost ovog čaja Olivera je i sama iskusila. Pila ga je posle druge trudnoće i smršala čak 9 kg! Prave i izuzetno efikasne čajne mešavine za želudačne i bolesti živaca.

Recepti

Čuvaj živce
 pomešajte po 10g matičnjaka, valerijane, hmelja, gloga, majčine dušice i pitome nane, pa kašiku ove biljne mešavine prelijte sa 3 dl vrele vode, ostavite 15 minuta i pijte pre jela 3x dnevno.

Pritisak dole
 prelijte 1,5g suvog gloga sa 150 ml ključale vode,  poklopite  i ostavite 15 minuta.
Pijte pre jela 2-3 šolje nezasladjenog sveže skuvanog čaja 3x dnevno.
Ovaj čaj možete da pijete uz terapiju koju lekar odredi, dok srčani bolesnici treba pre toga da se konsultuju sa lekarom.

Stop holesterolu
 pomešajte po 10g suve koprive, kičice, kleke (palve i crvene ), nane i jagorčevine. Kašiku mešavine prelijte sa 150 ml ključale vode, ostavite 20 minuta i pre jela pijte 3x dnevno.

Da želudac proradi
 pomešajte po 10g kantariona, hajdučke trave, nane, podubice, trave ive i plave kleke, prelijte sa 150 ml ključale vode.
Ostavite 15 minuta i pijte 3x dnevno pre jela.


Za dijabetičare
 pomešajte po 10g koprive, kičice, borovnice, pelina i pasuljevine (mahune od pasulje). Kašiku ove mešavine prelijte sa 150 ml ključale vode, ostavite 15 minuta i pijte pre obroka 3x tokom dana.

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com