Travar: PERA I SINOVI, ZAJEČAR

PERA I SINOVI, ZAJEČAR

KUĆA ZDRAVLJA SIMOVIĆ, pročula se efikasnošću lekova za „skidanje" povišenog šećera, odstranjivanje tegoba zbog obolele prostate i muke prouzrokovane astmom i bronhitisom.

Prve mirise i moć bilja Zaječarac Periša Simović,upoznao je još u ranom detinjstvu, predratne 1940, u rodnom selu Kastrat kod Kuršumlije. U to vreme njegova majka Zaka pila je gotovo svaki dan čaj od majčine dušice, a otac Lazar je voleo Sremuš, divlji beli luk, koji je stavljao u rakiju. Govorio je da je to lekovita kombinacija, pravo čudo od napitka.

Da lekovito bilje može da ima gorak ukus, Periša je osetio na svojoj koži mnogo godina kasnije, kada se njegov stariji sin Lazar teško razboleo od bronhitisa:
-Počeo sam tako iz nužde, da proučavam lekovito bilje. Sin je još kao beba od godinu dana imao tako jak bronhitis, da su se doktori čudili. Shvatio sam da lek moram da potražim u travama i krenuo sam da obilazim sve babe Timočke Krajine koje su lečile prirodnim lekovima.

Put ga je prvo naneo u Svrljig,  kod tamošnjog travara Borka, potom nadaleko čuvenog Jove sa Romanije, pa kod bračnog para Marković iz Vrnjačke Banje...Kod svakog je nešto kupio, a još više naučio o lekovitom bilju, načinu prikupljanja i pripreme lekovitih mešavina.
Istovremeno je proučavao knjige naših proslavljenih travara, pre svih akademika Jovana Tucakova. Tako je došao do sopstvenog recepta  mešavine 12 vrsta različitih trava, koje su pomogle njegovom sinu. Ovoj mešavini dodao je i livadski  med, koji je odličan lek za jačanje imuniteta.

Mešavinu je trebalo samleti, što je bila dodatna nevolja koju je Periša ubrzo rešio. Napravio je skicu za mlin čekićar, koji je izradio seoski majstor. Rešio je i problem sa finim sitom za biljni prah. I konačno je dobio prvu teglu spasonosne mešavine.
-Lečenje je trajalo 40 dana, pauza, pa  još 40 dana, sve dok se grlo nije potpuno očistilo. I danas je Lazar potpuno zdrav. A ja pomažem i drugim ljudima koji imaju slične probleme. Lekovitim travama lečim i druge bolesti: astmu, najčešće kod dece, dijabetes i prostatu koji najčešće muče starije.

Trave prikuplja na dve njemu  najbliže planine, ekološki najčistije regije u zemlji: Rtanj i Tupižnica, riznice prirodnog blaga. Periša naravno čuva taj recept kao porodičnu tajnu, ali otkriva neke druge, takodje proverene za lečenje čestih oboljenja. Jer kako kaže, muke ima svuda, a lek moraš da znaš da pronadješ.

Recepti

8 rakija za imunitet: anemija i imunitet
 U 1l domaće rakije stavite žalfiju, u drugi litar koprivu, u treći lincuru, pa dalje kantarion, pelin, kleku i kaloper i na kraju u osmi litar sremuš. Ostavite ovih 8 flaša da odstoje 40 dana i procedite. Posebno u 2l flašu sipajte 1kg livadskog meda, pa na to dodajte po 3 čašice ekstrakta iz svake od osam flaša. Dobro promućkajte da se med razbije.
Pijte  po 1kašicu, uvek 1/2 sata pre jela, 3x dnevno kome ne smeta. Kada popijete ta dva litra, pauzirajte 15 dana, pa ponovite ovaj tretman.

Mentol za sinuse; inhaliranje
 Svako veče pred spavanje inhalirajte se nad 1/2l ključale vode u kojoj ste sipali 15 kapi ekstrakta mentola. Udišite kroz nos, a izdišite na usta. Potom osušite glavu suvim peškirom i odmah idite na spavanje. Čuvajte se hladnog vazduha. Terapija traje sve dok se sinusi ne očiste.


Orahovača na drugi način
 U teglu od 3kg stavite 600g zelenih mladih oraščića i kg šećera; najbolje žuti. Teglu staviti na sunce, polrijte gazom, pustite da odstoji 40 dana, uz češće mešanje, sve dok se šećer ne rastopi. Posle toga smesi dodajte 1kg livadskog meda i držite još 40dana na suncu, uz mešanje, obavezno varjačom. Sirup procedite u flaše, a od preostale količine oraščića, pravite orahovaču ( domaću rakiju).
Pijte po 1/2 sata pre jela po kašičicu, a deci dajte oprezno, uz konsultacije sa lekarom.

6 biljaka u maslinovom ulju, tinktura za hemoroide
Tinkura za hemoroide, ispucale pete i laktove i opekotine na suncu, spravlja se na sledeći način:
 Pomešajte u istoj količini cvet kantariona, muške i ženske bokvice, cvet i list podbela i celu biljku rusu.
Smešu stavite u litarsku flašu, dodajte ulje, najbolje maslinovo i hermetički zatvorenu flašu držite na suncu 40 dana. Na krajuu ulje procedite i nanosite gazom na bolna mesta.

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com