Travar: Milan Anđelković

Milan Anđelković
Dugogodišnje iskustvo Milana Anđelkovića, travara iz Mataruške Banje nas uverava:
U našim travama je mudrost lečenja naših predaka. Da profesija bliska hobiju može da opredeli budućeg travara najbolje govori primer Milana Anđelkovića, iz Mataruške Banje. Radeći na poslovima šumarskog tehničara imao je vremena i prilike da se dobro upozna sa bogatom riznicom lekovitog bilja naših krajeva. Uz pomoć meštana travara i biljobera znatiželja je ubrzo prerasla u opsesiju magičnim biljem i njegovim uticajem na ljudsko zdravlje, a uz pomoć literature znanje se akumuliralo i pretočilo u druženje i služenje ljudima u nevolji.

- Zahvaljujući šumarskom zanimanju i druženju sa planinom rano sam zavoleo svet lekovitog bilja, čaroliju lečenja njime i saznanje da sam na hiljadugodišnjoj stazi mojih predaka, preteča vidara, iscelitelja. Često u razgovorima sa pacijentima parafraziram jednu rusku izreku, koja u potpunosti važi i za nas, a glasi: „U srpskim je travama mudrost naroda, isceliteljsku moć daruje nam - priroda“. U svom radu rukovodim se principom - „Podari ono što je već poznato i provereno!“

- Ne težim improvizacijama ili eksperimentisanju. Svako ko se zbog svoje nevolje u bolesti poverava drugome zaslužuje maksimalnu pažnju, ali i poštovanje - kaže naš sagovornik Milan. 
Nakon poznatih događaja na Kosmetu Anđelković se preselio u Matarušku Banju gde je nastavio sa svojim radom a ubrzo se upoznao i sa florom Kopaonika, Goča, Stolova i drugih planina u okruženju. U novoj sredini stekao je puno prijatelja ali i poštovalaca. Od Milana smo saznali da sa ovih prostora sakuplja oko 30 vrsta lekovitog bilja za određene grupe bolesti kao što su respiratorna oboljenja (astma, bronhitis, upale pluća, kašalj različitih etiologija i dr.), stomačna oboljenja, noćno mokrenje, kamen u bubregu i mokraćnim putevima, nervna oboljenja, dijabetes, kod uporne ešerihije koli, hipertenzije, hiper- i hipotireoze, oboljenja prostate, hemoroida, kurjeg oka i mnogo drugih.

Osim čajeva on ističe delovanje sirupa (za oboljenje prostate, opstruktivnog spazma kod dece, za iskašljavanje), macerata od korena pojedinih lekovitih biljaka (kod proširenih vena, hemoroida, raznih rana, reumatizma), plodova (šipurak, plava i crvena kleka, glog), u vidu tinkture (za lečenje kožnih oboljenja, grčeva u mišićima, lečenja raznih dermatoza i dr.)

Poklon recept
Čaj protiv masnoće u krvi
100 g iseckane lincure, 100 g korena celera, 100 g korena i lista koprive, 100 g lista i cveta bosiljka. Čajnu mešavinu preliti sa 200 ml proključale vode. Sud poklopiti i ostaviti da se hladi 20 minuta. Procediti i piti po jednu čašu, tri puta dnevno pola sata pre jela. Čaj piti polako, gutljaj po gutljaj. Kontrolisati krv na svakih 10 dana.
     

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com