Travar: dr Ljubinka Stojković

dr Ljubinka Stojković
Bez apoteka i savremenih dostignuća moderne medicine, narod je 
uspevao da se leči i izleči - prvo je što pacijentima kaže dr Ljubinka Stojković, profesionalni fito i apiterapeut iz Niša, inače, specijalista opšte medicine. Zvaničnom medicinom je počela da se bavi 1997. godine, ali je u isto vreme, dok je službovala u manjim zdravstvenim centrima (Aleksinac, Doljevac, Ražanj), saznala mnogo o dostignućima one narodne. Kao naučnik radoznala, po prirodi dobar slušalac i otvorenog duha za nova saznanja razgovarala je sa beračima lekovitog bilja, travarima, beležila tradicionalne recepte... Vremenom se opredelila za fito i apiterapiju, za koje je, od juna ove godine, dobila i licencu Ministarstva zdravlja. 
Do sada je sakupila oko 200 recepata iz takozvane "alternativne medicine", jer, kako kaže za "Bilje i zdravlje", osnovana je dilema da li je moderna medicina bila alternativna tradicionalnoj terapiji vekovima primenjivanoj u narodu, ili obratno? 
- Od devedestih, sada već prošlog veka, počela sam da proučavam dijetetiku, energetsku medicinu, fito i apiterapiju - kaže dr Ljubinka Stojković. - Zainteresovao me je fenomen lečenja pre "leka", a za narodnu medicinu počela sam da se zanimam još kao dete. Mnogo sam naučila od bake Stojanke, koja je bila “živa enciklopedija” tradicionalnih melema. Osim toga, dok sam radila u manjim seoskim ambulantama, susretala sam se sa narodnim lekovima a i pacijenti su mi pričali o neobičnim osobinama bilja uz pomoć kojih su se izlečili od ujede pasa, jazavaca, zmija...
Naša sagovornica je u Krupcu pronašla baku koja je pravila melem od nevena i njim zaustavila gnojnu infekciju čoveku kome je kombajn otkinuo deo noge. Rana je počela da poprima zelenu boju i mogla je da preraste u gangrenu. 
- Po tom starinskom receptu neophodno je da se pomeša 300 g masti, 40 cvetova nevena, napravi kašica u koju se doda grumen pečelinjeg voska i, kad proključa, procedi - citira nam starinski recept dr Stojković i dodaje da je mast od nevena, osim za gnojne rane, dobra i za hemoroide.
Na prvom Kongresu integrativne medicine, održanom 2006. godine, dr Ljubinka Stojković je predstavila naučni rad o psorijazi, koju je lečila kod 140 pacienata čajem od petrovca. Terapija je, kaže ona, dugotrajna, postepena i neophodno je strpljenje. Lek za ulcerozni kolitis dr Stojković pronašla je na Malom Jastrepcu, gde meštani matičnjakom leče nesanicu, a povrede bokvicom. Pacijentkinja obolela od ulceroznog kolitisa dobila je napad, a grčeve je izlečila uz pomoć trave, koju narod prepoznaje kao "nesvetiče".
- Ova biljka nije poznata u naučnim krugovima ali je efikasan je lek - objašnjava dr Stojković. - Deluje i imunostimulativno. U slučaju ulceroznog kolitisa klasična medicina koristi terapiju koja deluje samo protiv simptoma, dok biljka nesvetiče simptomatski deluje samo u početku, ali ako se koristi 40 dana, daje izuzetne rezulatate. Cveta od jula do kraja avgusta, tačno 45 dana, među borovima i jelama.
Doktorka Stojković priprema knjigu koja će biti kombinacija klasične i alternativne medicine. S obzirom na to da energija biljaka može i da se fotografiše u podnožju Rtnja je uspela da na snimku uhvati fluoroscentno zeleni ton "vilinog sita". Slične ilustracije naći će se i u knjizi, koja bi trebalo da neposredno posvedoči o isceliteljskim moćima biljaka. 

RECEPTI
Mirisno jastuče
Priroda je najbolji lekar, ali i psihijatar, kaže dr Stojković. Primera za to ima na desetine. 
- Ako želite da predupredite jesenju i zimsku depresiju napravite mirisno jastuče od ručno branog bilja - preporučuje naša sagovornica. - Pomešajte po šaku isitnjene ovsene slame, kamilice, vranilovke, trave ive, smilja, hajdučke trave, majčine dušice, matičnjaka i nane, spakujte u gazu i stavite u tanku jastučnicu. Ovo jastuče možete da stavite pored jastuka, ali i da spavate na njemu. Pod uticajem temperature koju odaje telo, biljke otpuštaju eterična ulja koja pospešuju miran san. 

MATIČNJAK PROTIV NAPETOSTI
Šoljica čaja od matičnjaka pre spavanja pomoćiće da i oni koji su imali izuzetno stresan dan lako utonu u san. U pola litra vrele vode sipajte kašiku listova matičnjaka (dovoljno za pet pacijenata), sačekajte pet minuta i pijte pre počinka.

HAJDUČKI ČAJ I KUPKA 
Ako vas muči migrena dovoljno je da tokom dana popijete pola šolje što toplijeg čaja od hajdučke trave. Sipajte pola kašičice u pola litra vrele vode i, kad se prohladi, procedite. Hajdučka trava je odlična kao lek za miome (100 g potopite u hladnu vodu, ostavite preko noći, ujutro zagrejte i dodajte u vodu za kupanje). 
Savet plus: Hajdučka trava bi trebalo da se bere u podne jer pod uticajem sunca sadrži najviše lekovitih eteričnih ulja. 

PRAVILA
Poznavaoci fitoterapije savetuju da se bilje bere isključivo rukom, samo određenih dana i da bi trebalo da se uzmu u obzir mesečeve mene. Fitoterapija ističe da koren biljke leči noge, stablo središnji deo tela, a listovi i cvetovi glavu. Na Dan Svetog Jovana najbolje je da se bere lekovito bilje i to u podne. Biljke rastu da bi nama udovoljile, treba ih “zamoliti” da budu vaše pre branja. 

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com