Travar: Radivoje Atanacković

Radivoje Atanacković
MELEMOM IZLEČIO GANGRENU STOPALA
Može neko sto godina da bude pčelar a da ne sazna sve o lekovitosti meda i pčelinjih proizvoda. Sa druge strane, u njihovu blagotvornost uverio sam se mnogo puta iako se pčelarstvom bavim tek 12 godina.
Ovako govori Radivoje Atanacković, pčelar, apiterapeut iz Slanaca, koji sa suprugom Nadom brine o više od 40 košnica smeštenih nekoliko kilometara od porodične kuće, u idiličnom voćnjaku okruženom tepihom livadskog cveća, daleko od puta, a blizu bagremove šume.
- S obzirom na okruženje, pčele prikupljaju dve vrste meda, bagremov i livadski. S proleća, najpre, kada se završi cvetanje bagrema, sačekamo 10-15 dana da pčele „zatvore“ saće, pa vadimo čist bagremov med. Ima pčelara koji košnice, potom premeste na suncokretovu, lipovu, heljdinu ili neku drugu pašu, ali mi ne. Zato je livadski druga vrsta meda naših pčela i sadrži sve lekovite sastojke livadskog bilja koje rastu oko košnica – objašnjava Atanacković i dodaje da su i pčelinji proizvodi poput polena, propolisa i matičnog mleča lekovitiji od meda. Istina je, kaže, da on ne vadi mleč, jer je za njegovo čuvanje neophodna “mala laboratorija”, ali ga kupuje od drugih pčelara za pripremanje mnogobrojnih lekovitih preparata. 
- Osim meda i pčelinjih proizvoda za pripremanje melema, krema i tinktura, koristim lekovite trave, pa njihovo zajedničko dejstvo daje dobre rezultate u lečenju mnogobrojnih bolesti. Biljke sakupljam daleko od puteva i velikih gradova, u ekološki očuvanim sredinama. Najčešće na Goču, Stolovima, Bukulji, Venčacu, Kosmaju i visoravni Kačar. Ako ih u med i pčelinje proizvode dodajem sveže, najpre napravim kašu ili iscedim sok, a ukoliko su suve, dodajem ih samlevene.

IZLEČIO KĆERKU
A o tome koliko je upoznao lekovita svojstva trava, meda i pčelinjih proizvoda najbolje svedoči to što je svojim melemom izlečio gangrenu stopala koju je imala njegova kćerka Slavica.
- Palac leve noge povredila je 2007. godine. Kada je, potom, prvi put zatražila pomoć lekara noga je već bila otečena, a gangrena zahvatila stopalo. Posle detaljnih pregleda lekari su joj savetovali da zbog loše cirkulacije od samo 15 odsto amputira nogu iznad kolena. Nismo mogli da prihvatimo ovaj predlog lekara i počeli smo da tragamo za narodnim lekovima. Od tavarke iz Svilajnca dobili smo melem za lečenje ove bolesti pa smo ga dali magistru Živku Slavkoviću, biologu iz Kraljeva da ga analizira. Pošto je mr Slavković odredio njegov sastav, odlučili smo da ga sami pripremimo. Melem za lečenje gangrene sadrži manje meda, a više voska, propolisa i mleča, kao i 14 vrsta lekovitog bilja među kojima su najvažnije lopuh (repušina), bokvica i gavez za ublažavanje bola. Ali, da bismo umanjili otok, crnilo stopala i da bi poboljšali cirkulaciju u nozi, najpre smo na Goču, u kanjonu reke Tovarnice kod Dragosinjaca, vadili takozvanu „zelenu glinu“, čistili je od kamenčića i pekli u rerni. Samlevenu glinu mešali smo sa gustim čajem kore hrasta lužnjaka. Ovu mešavinu, gustu kao testo, u tankom sloju stavljali smo na gazu i oblagali obolelo stopalo, dvadesetak dana ujutro, po podne i uveče. Za to vreme crnilo sa stopala polako se povlačilo, a cirkulacija se poboljšavala. 
Atanacković objašnjava da su tada prestali da stavljaju obloge od gline i počeli da privijaju melem, takođe,tri puta dnevno. 
- Već posle dvadesetak dana Slavica je imala manje bolove, a posle mesec i po videlo se prvo dejstvo melema. Milimetar po milimetar, “prsten po prsten” počela je da se pojavljuje mlada koža. Nažalost, pošto smo kasno otpočeli sa lečenjem vrh palca nismo spasli, ali jesmo stopalo i nogu! 
Naš sagovornik naglašava da je ćerku lečio dve godine, a da se delotvornost melema potvrdila i lečenjem pacijenata u Vrbi kod Kraljeva i Mrčajevcima. Važno je samo da nisu oboleli od dijabetesa.
- Za lečenje gangrene neophodni su upornost i strpljenje. Ima onih koji misle da sa jednom teglicom melema mogu da izleče gangrenu, ali to je nemoguće. 

PROTIV CIROZE I CISTA
Osim melema kojim leči gangrenu, Atanacković priprema i preparate protiv ciroze jetre i svih vrsta vodenih cista, na jajnicima, bubrezima, štitastoj žlezdi... 
- Za lek protiv cista, osim bagremovog meda najvažniji sastojak je rosopas (rusa trava), dok u preparat koji leči cirozu jetre stavljam koren maslačka, cveklu, bokvicu i šargarepin sok. Ako oboleli nisu šećeraši, umesto bagremovog, dodajem livadski med.
I sve druge lekovite preparate (tinkture, kreme i meleme), naš sagovornik priprema od voska, propolisa, polena i meša ih sa lekovitim travama. Polen, kaže posebno ceni, i nema recepta bez njega, jer je najveći „kapital“ pčela. 
- Od propolisa pravim kapi dobre za zarastanje rana, dok je vosak nezamenjiv sastojak svih krema. Efikasan je i protiv reumatskih bolova i grčeva beba. Topao se rastanji u tankom sloju na lanenu krpu, stavi na stomačić i grčevi ubrzo prođu. 
Protiv gripa, kaže, najbolja prevencija je mešavina meda, rena, bibera i jabukovog sirćeta. Uzima se 3 puta dnevno po kašičica. 

BRONHITIS
S obzirom na to da u našim krajevima mnogo dece boluje od opstrutivnog bronhitisa, Atanacković otkriva da i protiv ove bolesti pravi preparat od meda, korena jagorčevine, majčine dušice, vitamina C i mentola. Ali, da kao i u svakom drugom slučaju, bez dijagnoze lekara ne priprema nijedan preparat.

OMILJENI ROSOPAS
Na stolu u dvoruštu porodične kuće Atanackovića suše se zova, nana, žalfija, pelen. A koje biljke bi izdvojio zbog lekovitosti naš sagovornik odgovara:
- Kada bi znali koliko je bokvica lekovita, nikada je ne bi pogazili, a kada bi cenili koprivu u saksiji bi je gajili. Ipak, rosopas najviše cenim jer leči mnogobrojne bolesti. 

RECEPTI
Aritmija

- list i cvast srdačice
- cvet i list gloga
- ½ kg bagremovog meda
Na vodenici za meso sameljite najpre lišće i cvet srdačice, a potom i gloga. Po 2 kašike od obe smese dodajte u med i promešajte drvenom kašikom. Uzimajte po kašiku 3 puta dnevno. 

Ciste

- 2 kašike usitnjenih listova rosopasa 
- 100 g meda
U med dodajte rosopas, promešajte i uzimajte tri sedmice po kašičicu dnevno.
NAPOMENA: Posle ovog perioda ultrazvukom proverite da li se cista umanjila. Ako jeste, uzimajte lek dok ne iščezne.  

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com