Travar: dr. Zoran Nikolić

dr. Zoran Nikolić
Dr Zoran Nikolić je specijalista epidemiolog, radi u Zavodu za zdravstvenu zaštitu radnika, ali se istovremeno, već nekoliko decenija se bavi različitim vidovima alternativne medicine, kao što su akupunktura i fitoterapija. Godine 1991. završio je studije u Evropskom centru za mir i razvoj akupunkture. 
Još iz vremena kada sam diplomirao i počeo da radim opštu praksu, gde sam video kod velikog procenta pacijenata da im je klasična medicinska terapija održavala stanje, ali veoma često uzrokovala i dodatne tegobe zbog brojnih lekova koji su unosili u sebe, i tada sam shvatio da treba proširiti vidike i primenjivati principe medicine koji postoje vekovima. Uvideo sam ograničene domete zvanične medicine, bar u toj ambulantnoj terapiji.
Ne mogu reći da sam imao neko formalno fitoterapeutsko obrazovanje, jer oni ne postoje ni danas, delom postoje na farmaciji kroz farmakognoziju, ali to ipak nije praktična fitoterapija. Nisam odmah insistirao na upoznavanju sa travarima, jer u to vreme nije bilo međusobne komunikacije između ljudi koji su se bavili fitoterapijom, a i ja sam takav da sam u početku hteo da ovladam određenim znanjima pa tek onda da krenem u kontakte. Smatram da u zoni fitoterapije nema previše zloupotreba. Vrlo cenim narodne travare, ljude koji se posvećeno bave fitoterapijoma, bez obzira da li imaju formalno medicinsko znanjeili ne. Posebno cenim one koji su fitoterapiju doživeli kao iskrenu vokaciju i koji imaju porodičnu tradiciju u fitoterapiji.
Narodno travarstvo se tradicionalno prenosi sa kolena na koleno, i izdržalo je probu vremena, pokazalo se kao nešto što je kvalitet, pa ne verujem da nove generacije zasnivaju svoju terapiju na zabludama i nekvalitetu. Smatram da je ono što prenose i ono što koriste proceđeno, isfiltrirano kroz praksu i smatram da je taj princip rada vrlo kvalitetan i vrlo ga cenim.
Fitoterapija je poslednjih 200 godina bivala na margini. Njome su se bavili bistri narodni travari, ali najčešće za sobom nisu ostavili mnogo pisanih tragova. Mislim da ona ima velikog potancijala. Istovremeno smatram da je fitoterapija jedan veliki neispitani okean. Nisam naišao na neku biljku za koju je bilo ispoljeno veliko oduševljenje a da se to posle ispostavilo kao zabluda. Ehinacea koja je došla sa američkog tla vrlo se lepo primila kod nas i pokazala lepe rezultate, kao i žen-šen. Jesam za ta kompletna svetska prožimanja, kao i za dobru komunikaciju svih kontinenata i prostora. Za svaku bolest postoji adekvatna biljka. Da li je to “naša” ili sa nekih drugih prostora, to treba videti. U svojoj praksi ipak dajem prednost domaćim biljkama. Smatram da nije slučajno što postoji određeno bilje na određenom prostoru i verujem da je autohtono domaće bilje od najveće vrednosti za ljude tog prostora, što ne znači da treba zatvarati vrata za bilje sa drugih prostora.
Dugo se već bavim proizvodnjom biljnih produkata, čajeva, krema, biljnih kapsula i sl. koji se plasiraju na samo u Srbiji, nego i van njenih granica. Neprestano uvodim nove proizvode u tu paletu. Apsolutno sebe u budućnosti vidim u fitoterapiji. 

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com