Travar: Nikola Rančić

Nikola Rančić
BABIN ZUB LEČI MUŠKI STERILITET I JAK JE AFRODIZIJAK

- Mada se lekovitim biljem bavim tri pune decenije, posvetio sam se potpuno recepturama i spravljanju čajeva tek kada sam otišao u penziju. Živim u kraju gde ima veoma retkog bilja, tako su nastale moje mešavine čajeva, ali i 138 vrsta monokomponentnih čajeva koji su veoma efikasni za razne bolesti – otkriva Nikola Rančić, travar iz Pirota.
Kako navodi, dragocene biljke upoznao je na Staroj planini, gde često odlazi, jer mu je supruga iz jednog sela iz tog kraja. U početku je, pravio monokomponentne čajeve, prvi su bili protiv plućnih bolesti i nervoze:
- Upoznao sam svojstva trava protiv kašlja, otežanog disanja i neuroza. Počeo sam da biljke grupišem po sličnim svojstvima, primenjujući tako princip sinergizma i od njih pakovao svoje prve mešavine. Kasnije sam tome dodavao trave koje otklanjaju razne propratne pojave osnovne bolesti. Učio sam kroz iskustvo. Danas je daleko lakše – postoji internet, mnoge publikacije, čega pre 30 godina nije bilo. Sa svojim preparatima nastupao sam i na sajmovima u Beogradu.
Poslednjih desetak godina Nikola pravi mešavine čaja, sakuplja šumske plodove poput šipka, trnjine, brusnice, brovnice, crnog gloga, drenjine i od njih proizvodi izuzetan čaj. Takođe, spravlja i jabukovo sirće od divljih jabuka, koje je izuzetno lekovito. Ipak, monokomponentni čajevi su ostali u njegovom asortimanu, svih 138.
- Poslednjih 5-6 godina počeo sam da pravim i tinkture od divljeg luka – sremuša, valerijne, veronike, nevena, gloga, ehinacee i lincure. Sam gajim 20-tak vrsta lekovitog bilja, ne kupujem ni od koga ništa, jer kvalitet i jačina lekovitosti bilja zavise od načina branja, sušenja, skladištenja, pakovanja… Kada se, recimo, bere bilje, ne sme da bude ni kapi kiše, a kada se suši, mora ne samo promajno mesto, već i mračnije, jer dnevna svetlost može da smanji procenat lekovitosti. Na svoja dva ara gajim timijan, miloduh, nanu, valerijanu, žalfiju, brđanku, lavandu, morač i stalno isprobavam zasade novih vrsta.
- Imam odličnu mešavinu čaja za iskašljavanje. Napravljen je tako da ga mogu koristiti i mala deca, jedino što se doze razlikuju od odraslih. U njemu ima jagorčevine, belog i crnog sleza, majčine dušice, timijana, plućnjaka, malo žalfije i šipka i još nekoliko sličnih biljaka po delovanju. To je, kako sam ja to nazvao – grupa za bronhitis i iskašljavanje. Takođe je za bolesna pluća izuzetno efikasan monokomponentni čaj od miloduha – kod bronhitisa, astme i posle preležane upale pluća. Miloduh je veoma lekovita biljka, cveta dva puta godišnje i ima plave cvetiće u grozdu. Raste do 80 centimetara u visinu, medonosna je a služi i kao začin.
Kod neurotičnih tegoba, kaže naš sagovornik, najčešće koristi valerijanu, matičnjak, hmelj, verem travu i mačju travu: – Ova kombinacija je izuzetna protiv lošeg spavanja i jake nervoze. Postoji i druga grupa čajeva koji su jako traženi – za upalne procese bešike i mokraćnih puteva. Tu je zakon brusnica, odnosno čaj od nje. Berem je na Staroj planini a neverovatno efikasno čisti organizam od infekcije bakterijom eširihija koli, ali i od drugih. Čaj se popije, a plod pojede.
Pored čajeva – mešavina monokomponentnih koji su preovlađujući proizvodi, Nikola spravlja i tinkture – određene vrste bilja u voćnim rakijama:
- Za sada pravim tinkture od svežeg bilja kao što su valerijana – protiv nervoza, sremuš – za regeneraciju organizma, veronike (razgon) koja je dobra za sve organe, skida trigliceride, zatim glog (cvet i plod) koji čuva srce od infarkta, ehinacee za podizanje imunosistema i babinog zuba. Za sada spravljam masti od nevena i od arnike (brđanke) – koja je dobra za hemoroide, ekceme i psorijazu. Pored biljnih sastojaka, koristim svinjsku mast i prirodni pčelinji vosak. Takođe cedim i prirodno nevenovo i kantarionovo ulje od svežeg cveta u maslinovom ulju. Dobro je za sve bolesti kože, ali i za obolela creva.
Kako otkriva naš sagovornik, biljka zvana babin zub je veoma lekovita i ima višestruku namenu:
- Odlična je kod hemoroida kada se pije čaj i njime ispiraju spoljni hemoroidi i analni otvor, a najefikasnija je za lečenje steriliteta kod muškaraca, jer povećava brzinu spermatozoida. Takođe spada u najjače afrodizijake. Vrsta je puzavice i liči na morsku zvezdu. Može se naći uz pruge, i po kamenjarima. Dok je mlada, sva je mekana, ali kad procveta, postaje puna oštrih trnova.   

 

POKLON RECEPT
KOD BOLESTI ŽUČI I ŽUČNIH KANALA
Sastav: Troskot, kopriva, maslačak, bela breza i lazarkinja.
Priprema i upotreba: Tri supene kašike mešavine preliti sa 500 ml kipuće vode i kuvati poklopljeno još pet minuta. Nakon 15minuta procediti i nezaslađen čaj popiti u tri jednaka obroka u toku dana.
Napomena: Tokom terapije ovim čajem jesti crnu rotkvu i pre spavanja uzeti kašiku maslinovog ulja.

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com