Travar: Zoran Đukić

Zoran Đukić
Zoran Đukić,  iz Aleksandrovca Župskog, već 27 godina, sa istim žarom, istražuje bilje i pomaže bolesnim  ljudima praveći individualne terapije za određene bolesti. „Iako imam profesorski poziv, moja prava ljubav je bilje. Pripremam veoma efikasne meleme koji su sto posto prirodni i bez konzervansa, takođe i biljne kapi koje se koriste kod problema sa sinusima, protiv psorijaze, reume, hemoroida, bronhitisa, ekcema. Čajne mešavine koje daju izvanredne rezultate su: za umirenje, protiv bronhitisa, protiv bronhijalne astme, za lečenje prostate, mršavljenje, za lečenje jetre i žučne kese, protiv bakterija u mokraći... A pripremam i preparate na bazi lekovitog bilja i pčelinjih proizvoda.
Svaki organizam je priča za sebe, mora se sve dobro odmeriti, pa tek onda pristupiti odabiru najefikasnije kombinacije biljaka. Zato pripremam individualnu terapiju za svakog pacijenta posebno, jer tvrdim da nema uspešnog melema, čaja ili bilo kakvog drugog biljnog preparata koji, već neko vreme, stoji unapred pripremljen u kesici. 

Postoji jedna divna ruska poslovica koja kaže: "Čovek je kao brava, za svakog treba ključ". Zato prema svakom klijentu imam drugačiji tretman, u zavisnosti od njegovog uzrasta, pola, konstitucije, telesne težine, kao i stanja drugih vitalnih organa, posebno psihe. Da bi se problem otklonio, mora da se sagleda stanje organizma u celini. Tek tada terapija deluje i pomaže. 

Iz moje porodice niko se nije bavio travarstvom, ali smo se u ,,kućnoj radinosti“  lečili po Pelagiću i Tucakovu. Na moju ljubav prema bilju uticao je jedan stari travar iz Niša, kome sam pomagao u branju bilja u Sićevačkoj klisuri. On mi je jednom prilikom, krajem 1979. godine, dok smo brali bilje, rekao: ,,Mali, ti si rođen da budeš travar, imaš tu energiju“. Te njegove reči bile su ključne za sve što se kasnije događalo u mom životu. Godinama sam izučavao herbalnu medicinu, obilazio mnoge ljude iz naroda koji su znali recepte - od čobana, do starih travara, manastire, crkve, kontaktirao i susretao se sa našim i stranim istraživačima biljaka, posebno onima u Bugarskoj, dok nisam i sam počeo intenzivno da radim sa ljudima od pre 15 godina. Za svo to vreme sakupio sam, bogatu biblioteku od 170 knjiga o travama i fitoterapiji i posedujem nekoliko hiljada recepata pisanih rukom. Do dobrog i efikasnog biljnog leka nije nimalo lako doći, biljke se pre svega, moraju dobro poznavati, njihov hemijski sastav, vreme branja, adekvatan transport, pravilno skladištenje i čuvanje.

Među mojim prvim proizvodima, našli su se preparati za obolele sinuse i otklanjanje bronhitisa. Možda pretenciozno zvuči, ali ne verujem da kod nas postoji biljna terapija koja se po efikasnosti i delotvornosti može meriti sa mojom u saniranju bronhitisa i kod dece i kod odraslih, bez obzira zašto se bolest pojavila. To je i najčešće oboljenje kome posvećujem puno pažnje, moji čajevi i melemi pomažu i u slučajevima kada sintetički medikamenti nisu dali očekivani rezultat.

BILJNI PREPARATI



LEČENJE SINUSA: 

Melem se stavlja u nosnice, koristi se čaj za inhalaciju, kao i čaj koji jača imunosistem. U literaturi piše, što i moja praksa potvrđuje, da kada je sinuzitis u pitanju obavezno se radi o padu imuniteta. Takođe određujem u terapiji i čaj za detoksikaciju organizma, gde kombinujem žalfiju, majčinu dušicu, vranilovsku, mentu, travu ivu i koprivu. Nijedno oboljenje se ne može sanirati ukoliko se organizam ne očisti od otrova. 

LEČENJE BRONHITISA: 

Kod lečenja bronhitisa, na prvom mestu je biljka ehinacea, koja prema mom iskustvu, među biljkama važi za najveći imunostimulator na svetu. Pri njenom korišćenju treba biti obazriv, ne sme se dugo uzimati bez pauze. Takođe, u lečenju bronhitisa često menjam terapiju, i na taj način ne dajem organizmu šansu da se navikne na određeni preparat, jer se time smanjuje efekat i usporava proces ozdravljenja.

LEČENJE PROSTATE: 

Protiv otoka, uvećanja i upale prostate, kao i za otklanjanje bakterija koje su mogući izazivači ili prateća smetnja, kao što je ešerihija koli, i infekcije koje se prenose na ovaj organ iz urogenitalnog trakta, koristim biljke sa protivupalnim, antibiotskim, antidiuretskim i sedativnim svojstvima. Za ove tegobe pripremam preparate u kojima su sadržani u određenoj razmeri kopriva, zlatnica, pirevina, bosiljak, koji je posebno delotvoran ako su prisutne bakterije, rastavić, kukuruznu svilu, još 4-5 trava i mlečiku. Ova poslednja biljka je danas dosta popularna zbog veoma lekovitih svojstava. U Bugarskoj su njenom primenom postignuti veoma pozitivni rezultati u lečenju početnog stadijuma nekih karcinoma, u smislu usporavanja, pa i zaustavljanja malignog procesa.
Kod lečenja prostate postoje namirnice koje se moraju izbegavati, neutralne koje se mogu konzumirati u normalnim količinama i one koje forsiram da se pojačaju u ishrani. Uz to savetujem i uzimanje nekog multivitaminskog preparata. Zabranjeno je jesti ljudi, kiselo, slano, suhomesnato, konzerviranu hranu, i piti gazirana pića, hladne napitke i alkohol. Potrebno je konzumirati što više povrća, voća, posebno u obliku kompota, kako bi se obezbedilo dobro varenje. Loša probava je jedna od otežavajućih okolnosti, velika brana u izlečenju bolesti prostate. Zato je veoma važno rešiti problem varenja, a uz to uraditi i detoksikaciju organizma i psihički ojačati bolesnika. To je jedna vrlo zahtevna terapija, koju, od slučaja do slučaja, sprovodim od jednog do šest meseci. Kao što sam već naglasio, ni za ove tegobe nemam gotove preparate, već  ih pripremam prema bolesniku.

LEČENJE PSORIJAZE I EKCEMA: 

Ove terapije su vrlo zahtevne. Da bi uopšte delovale, prethodno se moraju normalizovati funkcije jetre i bubrega. Kod ovih bolesti veoma je bitan i psihički status bolesnika, koji često predstavlja veliku prepreku za konačno isceljenje. Zato psihički balans uspostavljam određenim čajnim mešavinama i mineralno-vitaminskim preparatima u prvom redu vitaminima C i E, kalcijumom, magnezijumom i  kompleksom vitamina B, koji jako dobro utiče na nervni sistem. U terapiji kombinujem meleme sa čajnim mešavinama, jer se samo spoljnim korišćenjem taj problem ne može rešiti, mora da se leči i iznutra. Takođe je prethodno neophodno detoksikovati organizam i drugim biljnim sredstvima pojačati rad bubrega i jetre, da bi konačan ishod bio potpuno uspešan.

STOP HEMOROIDIMA: 

Prva tri stadijuma bolesti hemoroida rešavam čajnim mešavinama i melemima. Prvo čajnom mešavinom detoksikujem organizam, a uz terapiju protiv hemoroida primenjujem poseban čaj za obezbeđenje dobre probave. Ako se reši problem probave, tvrdim da je 50 odsto rešen i problem hemoroida. Za poboljšanje varenja su po mom mišljenju najefikacnije sledeće biljke: krkovina, sena, neven, kantarion i hajdučka trava. Sena je, vrlo jak purgativ i sa njom treba postupati vrlo oprezno, jer često izaziva bolove u crevima. Zato sam kroz istraživanja došao do nekih ublažavajućih recepata, koji ovakvo ofanzivno dejstvo sene dosta umanjuju. Tako da prethodno senu stavljam u rastvor koji ima bazno-alkalnu reakciju. Tada dolazi do određenih hemijskih procesa kojima se redukuje i neutrališe negativno dejstvo te biljke. Uopšte, kada je varenje u pitanju, najviše poverenja imam u frangulu, komorač i korijander. Protiv hemoroida - za spoljnu upotrebu, pravim meleme i ulja koja treba staviti na tampon od vate i ubaciti u crevo. Uz pomenutu spoljnu i unutrašnju terapiju kod hemoroida, kao i čaja za poboljšanje varenja, za efikasno otklanjanje ovog problema je neophodan i određe režim ishrane. Sve ono što sam naveo da važi za osobe sa obolelom prostatom, važi kada je hrana u pitanju, i za one koji imaju hemoroide.

Možda ovo zvuči parapsihološki, ali sam ubeđen da se ovim poslom ne može svako baviti. Čovek koji se tome posvećuje mora da bude pozitivan, da misli pozitivno, da se prema prirodi ophodi s ljubavlju, da biljke bere uz puno pažnje. Ljubav prema travama uđe u krv, od prvog dana do danas ja se istim žarom posvećujem biljkama, nema ni promila manje entuzijazma i jurnjave za novim recepturama, istraživanjima još efikasnijih sredstava. Samo tako se može postići rezultat i pomoći čoveku.“ 

TRAVAR ZORAN ĐUKIC

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com