Travar: Miroslav Vasić

Miroslav Vasić
MIROSLAV VASIĆ, travar i kiropraktičar iz Beograda, tvrdi da bi mu bio potreban još jedan život da napravi preparate po recepturama koje poseduje, a ima ih za svaku bolest. Upozorava da su, uz visok pritisak, tumori, astma, kožna i nervna oboljenja u naglom porastu, kao i bolesti reproduktivnih organa, i otkriva: 
U našim apotekama prava je poplava preparata od biljaka koje rastu na raznim meridijanima. O njihovoj lekovitosti su napisane mnoge stranice i tačno je da pomažu, ali kome? Tvrdim, a moja tvrdnja zasniva se na saznanjima davnašnjih travara - da čoveku najviše mogu pomoći i izlečiti ga samo lekovi spravljeni od trava koje rastu u njegovom okruženju, na prostoru gde je rođen. Slično je i sa hranom koja je takođe lek.

Javnosti ste poznati kao kiropraktičar, pacijenti su Vam, recimo i princeza Jelisaveta, Vlade Divac, mnoge javne ličnosti....Recite nam odakle interesovanje za bilje? - Bavim se još koje čim kada je isceliteljstvo u pitanju, mada mi posao kiropraktičara oduzima najviše vremena. A ljubav prema biljkama potiče iz porodice, po očevoj liniji. Moja baba se bavila travarstvom, otac, pa eto i ja u poslednjih 10 godina. Nadam se da će bar jedno od moje troje dece nastaviti porodičnu tradiciju. A želim da se u budućnosti posvetim travarstvu. Sin je već krenuo putem kiropraktike i fizijatrije, uči školu, ići će na medicinu, tako da ću, kada me on odmeni u tom poslu, moći potpuno da se posvetim usavršavanju receptura i pravljenju preparata. Sada to činim ad hok, kad pacijentu zatreba ovo ili ono.

Upućeni ste u mnoge tajne recepture, otkuda ih toliko znate?
- Nema tu nikakve tajne, sve je već napisano. Svoje preparate pripremam držeći se striktno uputstava iz jedne knjige - Lečenje po jevanđelju, stare 400 godina. Od nekog vremena je u mom posedu. Napisali su je dva Turčina i jedan Srbin iz Bosne, moj prezimenjak. Svi su bili medikusi. U njoj su sadržani recepti za izlečenje od svake bolesti, pa i onih najtežih  za koje medicina nema leka. Recimo, za crveni vetar ili tuberkulozu, koju savremena medicina može samo da zaleči ali ne i da izleči. S obzirom na mnoštvo receptura koje imam mislim da bi mi bio potreban još jedan život da spravim sve te preparate.

Osim te knjige gde ste još sakupljali narodno blago?
- Mnogo sam putovao i zapisivao, ali najviše dragocenih receptura sam dobio od monaha iz srpskih i ruskih manastira, i naravno od bratstva iz Hilandara, gde često odlazim. Otac Tadej mi je svojevremeno poklonio više od 400 recepata za mnoge bolesti. Svi se zasnivaju na travama koje rastu na ovoj našoj balkanskoj vetrometini. Čajevi koje spravljam su mešavine trava, jer samo jedna biljka ma koliko ona bila lekovita, ne može dovesti do izlečenja.

Da počnemo od bolesti kože, s obzirom na interesovanje čitalaca za te probleme...
- Promene na koži su najčešće rezultat stresa a onda i određenih bolesti. Pravim razne kreme, ali uz njih se obavezno uzima melem ili čaj, u zavisnosti šta je u pitanju, kojima se  pročišćava jetra. Od svake stresne situacije dolazi do zastoja rada ovog organa koji je naša laboratorija, filter za pročišćavanje krvi od svih otrova. Tada toksini izlaze na kožu u vidu raznih oboljenja za koje savremena medicina nema leka, kao što su psorijaza, teški ekcemi, lupus, duboke rane usled oboljenja vena, herpes zoster i simpleks rozacea, bubuljice... Za sve te bolesti imam recepture s tim što se preparati koriste istovremeno i spolja i iznutra.

Šta preporučujete kod obolele kože?
- Preparati bez posebnog režima ishrane nisu dovoljni, kao i kod dijabetesa. Treba izbaciti svinjsko meso, sve što je kiselo, kao limun, sirće od voća jesti samo ono slatkasto. Ne konzumirati povrće koje sadrži celulozu - pasulj, grašak, boraniju, jer nadimaju i stvaraju gasove koji onemogućavaju pročišćenje jetre. Jela je najbolje pripremati na hladno ceđeniom maslinovom ulju. Uz to kožu treba čistiti biljnim sirćetom koje se pravi od biljaka potopljenih u čist alkohol, nikako u rakiju.

Osim preparata za kožne bolesti, šta još spravljate?
- Mnogo toga. Recimo, Pajak 1 i 2. Prvi melem je za rastvaranje kamena u žuči i bubregu, a drugi za eliminisanje čira. Takođe, pravim eliksire za uklanjanje divertikula u crevima, protiv kolitisa, čajeve kojima se mnoge bakterije, uključujući vrlo prisutnu ešerihiju koli, potpuno izbacuju iz organizma. Imam i recepture za jačanje imuniteta gde su sadržani aloja i mumijo i tinktura od 32 biljke, zatim protiv astme, bronhitisa, oštećenja jetre i težih bolesti - ciroze ili hepatitisa B i C. Tu je i čaj za mršavljenje, za nervnu napetost, izbacivanje viška tečnosti iz organizma, za prostatu, kao i kreme protiv znojenja, gljivičnih oboljenja, hemoroioda u kojima je sadržano najmanje sedam vrsta biljaka sa pčelinjim proizvodima.

Imate li neki lek za dijabetes?
- Dva čaja: za brzo skidanje šećera kod alarmantnih stanja, kada je procenat šećera u krvi dostigne i do 30 jedinica. Taj, takozvani stresni šećer se skida brzo, a onda se nastavlja sa uzimanjem čaja za normalizaciju šećera. Dosta je pacijenata koji su počeli da koriste insulin pa su se vremenom ,,skinuli" sa njega posle ispijanja tih čajeva. To su u stvari čajne mešavine više biljaka koje se dopunjuju sastojcima. Za obaranje šećera jako je dobar i tan-mleveni susam, kao i list od borovnice. Svakako, uz čajeve je neophodna i dijeta.

A za jetru?
- Za bolesti spravljam meleme i tinkture.. Glavni sastojak jeste prečica, retka biljka jer raste na više od 1000 metara nadmorske visine. Uz nju - gujino seme i još neke biljke. Recimo, za masnu i uvećanu jetru, kada su poremećene transminaze, dodajem i koren trave zvane debela tikva, a jedan od glavnih sastojaka za meleme protiv najtežih oboljenja jetre je pored navedenih biljaka i sirup od čudesne gljive ćage koja raste na prostorima bivšeg SSSR. Dobijam je od monaha iz ruskih manastira. Ona raste na brezovom drvetu i izuzetno je lekovita za ceo digestivni sistem.

Sve više je obolelih od hipertireoze zbog stresnih vremena. Imate li za to recepturu?
- Za svaku bolest, postoji mešavina bilja. Za regulisanje rada tiroide pravim melem u čiji sastav ulaze planinski med, zeleni orah i tinktura od gljive ćage. Uz to treba da se stalno nosi orglica od nebrušenog ćilibara i za 40 dana PH vrednosti se vraćaju u normalu.

Može li se biljnim preparatima ukloniti kancer?
- Naravno, pa kako su se lečili naši preci. Kod najtežih oboljenja pomaže biljna magma, lek koji se spravlja od ječma i više vrsta svežeg bilja. Sve se samelje, razlije u aluminijumske posudice i suši, a onda ponovo samelje u prah.

Koristite li i otrovne biljke?
- Mnoge, ali bitna je doza. Recimo, trava rusa ili lišajevica je otrovna, ali nezamenjiva u velikom broju receptura. Najviše je koristim za preparate protiv kožnih bolesti, ali i za žuticu, ili bolesti jetre za šta je izvanredna tinktura od ruse. Slično je sa belim lukom koji, pored masline, smatram božanskom biljkom. Pun je arsena i dozvoljeno je konzumirati samo manje doze. Ako bi neko pojeo pola kilograma belog luka, ne bi ga bilo za 20 minuta. Od njega spravljam eliksir sa limunom koji čisti krvne sudove od holesterola, triglicerida i normalizuje pritisak.

Za koje bolesti ljudi najčešće od Vas traže lek?
- Najviše zbog bolesti reproduktivnog sistema od 100 žena ginekološki su zdrave samo tri. Izuzetno je povećan sterilitet, i ženski i muški. Zatim, zbog nervnih problema kao što su napetost, nesanica, strahovi, a u poslednje vreme tu su i kožne bolesti. Sve veći je broj pacijenata koji dolaze zbog problema sa visokim pritiskom, šećerom, jetrom, astmom, prostatom i varenjem. Narod je sve bolesniji.

Pomenuli ste sterilitet...
- To je naša pošast, dostiže zabrinjavajući nivo iz godine u godinu se povećava. Veliki je broj mladih, i žena i muškaraca, koji ne mogu imati dece. Kod ženske populacije veoma čest uzrok tome jeste dislokacija kukova, čija je opet posledica - zavaljena materica. Kao kiropraktičar rešavam taj problem lako, tako što prvo namestim kukove a samim tim se i materica vrati na svoje mesto. Posle toga propisujem čajnu terapiju. Kod muškog steriliteta savetujem da uzimaju preparate od piskavice. Ta trava je zakon za poboljšanje pokretljivosti spermatozoida.

Šta bi od trava poneli na pusto ostrvo?
- Ne bih mogao da se opredelim, sve ih podjednako cenim, kako one vrlo česte u upotrebi, kao i retke poput virka, čestoslavice i prečice. Ali ako bih otišao u zemlju žena poneo bih mečju šapu. To je najači afrozodijak

Koje čajeve pijete Vi i vaši ukućani?
- Raznovrsne, nikada jedan, i uglavnom je reč o mešavinama trava. Konzumiramo ih preventivno kao i melem za imunitet,, zdravi smo. Bogu hvala! Moja deca i supruga nikada nisu popili gazirano piće, ali zato prirodne sokove tamane.

Zar nemate problema iako ste još u 27 godina imali težak srčani udar?
- Pritisak mi je u 53 godini momački - 120 sa 80, čak i ne vodim računa o ishrani. A onda, kada sam imao infarkt kao posledicu jakog strujnog udara, lekari nisu mogli godinama da mi smanje pritisak. Najniži je bio 220 sa 180. Regulisao sam ga melemom za jačanje srca za šta mi je recept otkrio jedan monah. Veoma je efikasan i kod infekcija koksakijem, loše krvne slike, cirkulacije, aterioskleroze...

Da li želite nešto posebno da naglasite?
- Prvo pravilo u postupku izlečenja jeste biti disciplinovan. Ako pacijent to nije, a najviše je takvih koji prestanu da redovno uzimaju određeni preparat čim je bolje, nema izlečenja. Recimo, kada se koristi melem za otklanjanje čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, čir bi mogao da zaceli za 40 dana, ali samo pod uslovom da se pacijent striktno pridržava uputstva i ne preskače doze. Nema nelekovitog bilja, ima samo nedisciplinovanih ljudi.

ČUDESNI VASIĆEVI MELEMI

MELEM ZA JETRU (za dijabetičare) - kod uvećanja i masne jetre, povećanih transaminaza i bilirubina, kod biljarne ciroze i hepatitisa B  i C: Napravi se homogena smesa od ječmenog slada i soja lecitina, ječmene magme, praha od prečica i praha od morske alge. Uzima se po jedna supena kašika (ravna) posle jela u toku dana.

MELEM ZA BRONHIJALNU ASTMU: Napraviti smesu od bagremovog meda, guščijeg sala, rena, mumija, tinkture od bokvice, tinkture od belog sleza i tinkture od ehinacee. Melem se uzima tri puta dnevno, pola sata pre svakog obroka, po jedna supena kašika za odrasle, a za decu do 10 godina - tri puta dnevno po jedna kafena kašičica, pola sata pre obroka

Čajevi za najčešće tegobe

ZA JAČANJE IMUNITETA I ORGANIZMA: Napraviti mešavinu od korena angelike, korena lincure, kičice, hajdučice, belog pelina, lista uve, ploda kleke, lista borovnice, lista maslačka, lista matičnjaka i rtanjskog čaja. Kašičicu ove biljne mešavine (dva grama) preliti sa dva decilitra proključale vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 20-30 minuta. Procediti, zasladiti po želji i piti 5-6 puta dnevno po dva decilitra toplog čaja između obroka.

PROTIV VISOKOG PRITISKA: Izmešati vrškove gloga, sa cvetom, list breze, belu imelu, hajdučku travu, plod šipka, cvet lipe, koren odoljena i cvet brđanke. Jednu supenu kašiku mešavine preliti sa dva decilitra hladne vode. Poklopiti i kuvati dok ne provri, zatim skinuti sa vatre i ostaviti da odstoji jedan sat. Tada procediti i piti uvek sveže spravljen i to tri puta dnevno, posle jela, po dva decilitra.

PROTIV NERVNE NAPETOSTI I NESANICE: Sastav ovog Vasićevog čaja čine koren valerijane, list nane, hajdučka trava, list matičnjaka, cvet kamilice, cvet lipe, čestoslavica, cvet zove. Priprema se tako što se kašičica čaja (pet grama) prelije sa dva decilitra vode, zagreje do ključanja, skloni sa toplog izvora, poklopi i ostavi da odstoji 15-20 minuta. Procedi se, zasladi medom i pije po dva decilitra toplog čaja pola sata posle jela.

ZA JETRU I ŽUČ: Napravi se mešavina nane, maslačka, kičice, leske, cikorije, petrovca, kantariona, podubice, koprive i krušine kore. Onda se u litar ključale vode stave četiri kašike mešavine, ostavi da odstoji 30-45 minuta u poklopljenoj posudi. Potom čaj procediti i piti nezaslađen tokom dana pre jela. Čaj se ne sme podgrevati.
Napomena: S obzirom na to da je lečenje jetre i žuči dugotrajan proces i zahteva poseban režim ishrane, neophodna je i dijetalna hrana. Posebno u proleće treba jesti što više salate ili variva od koprive i maslačka.

Tinktura protiv narkotika - Kroz poseban magnetni levak koji Vasić nabavlja iz Rusije, procedi se tinktura, spravljena od korena odoljenja, korena iđirota, korena omana, korena cimeta, lincure, koprive i ubojnog kamena. Tinktura se konzumira tri puta dnevno, po jedna kašika, 15 minuta pre obroka. Ovo je, prema tvrdnji travara Vasića, najefikasniji narodni lek za čišćenje krvi i celokupnog organizma od toksina, u prvom redu od duvana, narkotika i alkohola. Kako on tvrdi, za tri nedelje se organizam potpuno regeneriše, pod uslovom da se prestane sa konzumiranjem pomenutih otrova.

Kako regulisati ciklus
Prema rečima Miroslava Vasića, veliki je procenat mladih devojaka i žena od 25 do 30 godina, koje mu se obraćaju za pomoć zbog gubitka ciklusa:
- U ovakvim slučajevima lekari odmah propisuju hormone koji katastrofalno deluju na organizam. U našem narodu je jedini i pravi lek za vraćanje ciklusa - kuvano crno vino. Tri večeri za redom treba uraditi sledeće: Skuvari crno vino /jedna šolja/ i pijuckati ga u gutljajima dok se noge drže u toploj vodi. Čim voda počne da se hladi, noge se obrišu, obuju tople čarape i legne u krevet. Osim ovog postupka savetujem i uzimanje čaja za regulaciju ciklusa koji sadrži više trava.

Spas od bubuljica - Napravite mešavinu od sledećih trava:
Koren čička 30 odsto, Cvet dan i noć 15 odsto, kora krušine 15 odsto, kantarion 15, list breze 10 odsto, rizom pirevine 10, cvet jagorčevine 5
Trave dobro izmešati i kašičicu čajne mešavine (dva grama) preliti sa 0,2 litra vode, prokuvati 2-3 minuta, poklopiti i ostaviti da odstoji 15-20 minuta. Tada procediti, zasladiti medom i piti po 0,2 litra toplog čaja pola sata posle jela.

KAD BEŠIKA ZABOLI - Protiv upale bešike i mokraćnih puteva veoma je efikasan čaj od nekoliko trava: List breze 30 odsto, list uve 20, rastavić 20, plod peršuna 20, kukuruzna svila 10.
Kašičicu ove mešavine (dva grama) preliti sa 0,2 litra vode, prokuvati 2-3 minuta, poklopiti i ostaviti da odstoji 20-30 minuta. Procediti, zasladiti po želji i piti 5-6 puta dnevno po 0,2 litra toplog čaja između obroka, sve dok se problemi ne otklone.

ČAJ ZA ISKAŠLJAVANJE - Koren belog sleza 20 odsto, list belog sleza 20, slatki koren 20, list bokvice 10, majčina dušica 5, cvet crnog sleza 5, cvet zove 5, plod morača 5, cvet kamilice 5 i izop 5.
Kašičicu mešavine (dva grama) 20 - 30 minuta, preliti sa 0,2 litra tople vode (40-50 stepeni celizijusa), koja je prethodno proključala, poklopiti, ostaviti da odstoji 20-30 minuta. Procediti, zasladiti po ukusu i piti 4-5 puta dnevno, po 0,2 litra toplog čaja između obroka.


TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com