Travar: Miladin Milojević

Miladin Milojević
LEK ZA PLUĆA RASTE NA OPLENCU
Sevap je nekoga izlečiti, posebno kada je reč o deci, kaže Miladin Milojević, iz sela Gornja Trnava nadomak Topole. Ovaj travar iz sela podno Oplenca decenijama leči astmu specijalnom mešavinom trava iz okoline. Miladin Milojević nije samo travar. Ovaj čovek vedrog duha se više od pet decenija bavi sviranjem na harmonici. Sa ocem Radojem i bratom Milovanom proputovao je čitavu staru Jugoslaviju i mnoge evropske zemlje.
Isceljitelj travama postao je pre nešto više od tri decenije, kada je saznao za slučaj Luke Jankovića, teško obolelog od astme.
- Jako je oslabio, nije imao više od 40 kilograma. Pričao mi je da je od nekih travara čuo da spas za ovu boljku leži u travama koje rastu na Oplencu i okolnim brdima. Trebalo je prave trave, čiste i daleko od puteva, najpre pronaći. Onda ih valja kako treba sastaviti. Treći je nepisani zakon travarstva sve te trave onda valjano upotrebiti. Taj se Luka pomoću čaja od lekovitih trava spasao. Oporavio se i nakon toga živeo više od devedeset godina, priča travar o tome šta ga je inspirisalo da počne da sakuplja bilje po Oplencu.
Kada mu se tašta Živka Vukićević, tada stara 60 godina, razbolela, zet je opet otišao kod Luke koji se ,,u trave zaklinjao" i uzeo bilje. Kada je nakon par meseci tašta posetila lekara, ovaj nije poverovao da je reč o travama kojih je pun Oplenac. Ova starica poživela još više od tri decenije i na onaj svet otišla sa punih 96 godina, priča Miladin.

- Kada sam prvi put doneo trave od Luke koji se njima izlečio, jasno mi je bilo o čemu je reč jer sam prepoznao svaku travku. Žao mi je tada bilo što svoje znanje nisam primenjivao da se i ranije lečim biljkama umesto medikamentima. Luka je svoj recept za čaj krio, ali od mene se nije moglo sakriti. Usledile su godine isprobavanja recepta i lutanja po obroncima Oplenca i okolnih planina. Tajnu svog recepta sada i ja, moram priznati, ljubomorno čuvam, baš kao oni australijski aboridžini. Meni je bilo jednostavno učenje o biljkama, kao i svemu što se iz ljubavi uči, dodaje travar. Kada mu se od bronhitisa razboleo praunuk Vojkan, tada još beba, Miladin je stavio bilje na sto pred ukućane i zamolio ih da detetu spreme čaj. Nisu hteli da čuju, jada se Miladin. Usledile su potrage za najboljim lekarima i vazdušnim banjama. Avaj, ništa nije pomagalo.

- Upotrebljavali smo sve moguće lekove za koje smo čuli, ali nije bilo vajde. Na kraju, ukućani pristaše da potražim trave. Od tada, kad god čujem da neko dete negde boluje, poručujem da ću ga, bez ikakve nadoknade, sigurno izlečiti, tvrdi Miladin, muzičar i travar


BILI  SMO SKEPTIČNI ALI DETE NAM VEĆ 2 GODINE NE PIJE LEKOVE
 
  Bojan Z. iz Arandjelovca lečio se od druge do četrnaeste godine od astme.Lekovi nisu pomagali,kaže njegov otac Zlatko.
 - Kada su mi prijatelji preporčcivali Miladinove trave,prvo sam bio skeptičan,računao kada zvanična medicina nije mogla 12 godina da pomogne, šta mogu trave.Na kraju,muka nas naterala da i to oprobamo.Dete je pilo čaj samo mesec dana i već dve godine ne pije nikakve lekove,bez kojih se ranije nije moglo.Povremeno po koji dan uzima čaj,preventivno.To je sve,dodaje Zlatko.

MOJA MAJKA VIŠE NE BOLUJE OD HRONIČNOG BRONHITISA

 Radenko Pavlović iz sela Svetlić u Šumadiji sasvim je slučajno čuo za delotvorne čajeve Milojevića,i to u Domu zdravlja u Topoli.
 - Moja majka je godinams bolovala od hroničnog bronhitisa i smanjenog kapaciteta pluća.Bezbroj je injekcija primila,ali je i dalje neprekidno kašljala.Nije mogla kako valja ni da razgovara.Posetio sam travara kao poslednju nadu za pomoć majci,Bogu hvala.Od kada je počela da koristi čaj nema problema, a upotrebljavala ga je samo mesec dana,priča Radenko.

MILADIN MILOJEVIĆ LEČI BRONHITIS, ASTMU I SVE VRSTE ALERGIJA. PRODUŽUJE ŽIVOT I SVI NJEGOVI PACIJENTI ŽIVE PREKO 90 GODINA.

Gornja Trnava kod Topole

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com