Travar: Marko Jovanović

Marko Jovanović
Čuveni Kragujevački travar i biolog Marko Jovanović svojim čajnim mešavinama uspešno leči: ciste na jajnicima, upalu mokraćnih puteva, urinarne infekcije, topi kamen u bubregu i regeneriše bubrege, otklanja heliko bakteriju, reguliše lučenje želudačne kiseline i regeneriše želudac,otklanja hemoroide, pomaže kod depresije, snižava nivo šećera u krvi, jača imunitet...

Zbog slabog imuniteta i alergije na penicilin vrlo rano zainteresovao sam se za blagotvorno dejstvo bilja, priča Marko Jovanović, travar iz Kragujevca, koji nakon završene medicinske škole nije poslušao savet roditelja da upiše medicinu, već je diplomirao biologiju i posvetio se proučavanju lekovitih trava. U njegovoj biljnoj apoteci spravlja čajne mešavine, čije je lekovito dejstvo dokazano i u literaturi i u praksi.

Čaj za lečenje bolesti mokraćnih puteva
Marko je tajne fitoterapije proučavao kod poznatog travara Hranislava Nektarijevića. „Najveći uspeh postigao sam čajnom mešavinom protiv bakterija u mokraći. Ovu bolest lečim čajnom mešavinom u kojoj je glavni sastojak kleka. Takođe, veoma uspešne su i mešavine za lečenje organa za varenje, kao i one za jačanje imuniteta.“

Lincurom protiv holesterola i triglicerida
„Još u toku studija posebno sam se zainteresovao za blagotvorno dejstvo lincure, čiji je hemijski sastav otkriven u 20- om veku. Spada u grupu gorko-aromatičnih lekova, čiji koren može biti težak i do 6 kg. U današnje vreme sve je više onih koji imaju povišen holesterol i trigliceride a koren ove zakonom zaštićene biljke, može mnogo da im pomogne.“ Kaže Marko i savetuje kako se koristi lincura:
„30 gr biljke treba potopiti u 1,5 l čiste vode, a nakon ekstrakcije, koja se odvija dva dana na sobnoj temperaturi, treba uzimati po jednu rakijsku čašicu ujutru i uveče pre jela. Redovnom upotrebom tokom dva meseca, vrednosti holesterola smanjuju se za nekoliko jedinica bez korišćenja ikakvih lekova ali uz oprez u ishrani.“ savetuje Marko.

U nadmetanju najboljih travara iz Srbije, koji će od njih napraviti najukusniji čaj, pobedio je Marko Jovanović.

Čaj za prijatno popodne: pomešati po 40 grama nane, izopa, ruzmarina, žalfije i matičnjaka. Ravnu supenu kašiku mešavine preliti sa 2 dl ključale vode i ostaviti da odstoji poklopljeno 20-30 minuta. Procediti i piti po tri šolje dnevno.

PRIČE KLIJENATA

Bratislava Radovanović – Uz pomoć travara Marka Jovanovića, mešavinom trava
POBEDILA SAM DEPRESIJU

Bratislava Radovanović (58) iz Čumića kod Kragujevca, pomoću biljnih napitaka pobedila je depresiju, regenerisala oštećene bubrege i regulisala lučenje želudačne kiseline.
Pre dve decenije, nakon muževljeve smrti, Bratislava je zapala u depresiju. „Bila sam konstantno tužna, razdražljiva i umorna. Dešavalo se da 4-5 dana provedem u krevetu i uopšte ne izađem iz kuće. Godinama sam pila antidepresive, koje mi je prepisao psihijatar ali moje psihičko stanje nije se popravilo.“ 
Nakon godina patnje i psihičkih kriza, Bratislava je otišla kod Marka Jovanovića u Kragujevcu, koji joj je napravio čajnu mešavinu od kantariona i još nekih lekovitih biljaka. „Za dva meseca konzumiranja čaja postepeno mi se poboljšavala motorika, iz dana u dan bivala sam sve snažnija. Od tada živim život punim plućima.“ Zadovoljno ističe Bratislava.

KLEKOM I ZOVOM REGENERISALA BUBREGE
Nedavno je Bratislava nakon mokrenja osetila bol u donjem delu leđa. Posle ispitivanja, lekar je ustanovio da ima mnoštvo sitnih kamenčića u bubrezima i mokraćnim kanalima. „Nakon uzimanja propisane terapije, broj kamenčića se nije smanjio i ponovo sam odlučila da spas potražim kod travara Marka Jovanovića. Dao mi je čajnu mešavinu od kleke, zove i rastavića. Tri nedelje sam sprovodila terapiju i ponovo uradila analize. Rezultati su bili odlični: kamenju nije bilo ni traga, a popravila mi se i funkcija bubrega.“ Tvrdi Bratislava.

KIČICOM I PODUBICOM REŠILA SAM SE STOMAČNIH TEGOBA
Posle svih nedaća, Bratislava je osetila jaku gorušicu a stomak joj je konstantno bio naduven.
„Gastroenterolog je konstatovao da moj želudac luči previše kiseline. Tokom uzimanja terapije nisam osetila poboljšanje, pa sam opet spas potražila kod travara Marka Jovanovića i od njega dobila čajnu mešavinu od kičice i podubice. Već posle trećeg dana konzumiranja čajne mešavine, sve se smirilo. U roku od nedelju dana, iščezli su svi neprijatni simptomi.“ priča Bratislava.

Milijanka Mitrović – uz pomoć rastavića i kukuruzne svile
ISTOPILA SAM KAMEN U BUBREGU

Milijanka Mitrović (54)  iz Kragujavca, pomoću napitaka od lekovitih travki istopila je kamen u bubregu, regulisala nivo šećera u krvi i ojačala imunitet, a biljnim melemom izlečila je i herpes.
Milijanki su 1984. godine zbog karcinoma odstranjeni materica i jajnici. „Posle te operacije imunitet mi je sasvim oslabio i bolesti su počele da se nižu: oslabila mi je cirkulacija, pa sam dobila pesak u bubregu a zatim i dijabetes. Antibiotici nisu pomagali a zdravstveno stanje mi se drastično pogoršalo.“ 1997. godine Milijanka je počela da mokri krv i da oseća snažno probadanje u donjem delu leđa, zbog čega je hitno hospitalizovana. „Na osnovu laboratorijskih analiza, doktor je konstatovao da su mi mokraćni kanali puni peska i bakterija, a na osnovu rendgenskog snimka dijagnostikovao mi je i promene u bubrezima, kamenje nepravilnog oblika i veličine. I pored redovne terapije, pravilne ishrane i utopljavanja, bolovi i napadi su postajali sve intenzivniji. Pored muke sa bubrezima, šećer mi je skočio sa 11 na 28 jedinica. U terapiju mi je uveden i insulin.“

FITOTERAPIJA SLAMKA SPASA
Milijanka je na nagovor supruga otišla u biljnu apoteku svog sugrađanina Marka Jovanovića, koji joj je odredio terapiju. Za topljenje kamena u bubregu dao joj je čajnu mešavinu od rastavića, žalfije i kukuruzne svile, a za snižavanje šećera u krvi napitak od pasuljevine i koprive. „Svakog dana sam pila po 600 ml ovih lekovitih čajeva, naizmenično. Posle desetak dana primetila sam prve znake oporavka, kada sam počela da izbacijem pesak. Ubrzo se i nivo šećera u krvi snizio a prestali su i bolovi. Posle dva i po meseca otvorio mi se apetit, a povratila mi se i snaga. Za mene je ogroman uspeh to što sam prestala da koristim insulin. Zahvaljujući Markovom čaju, snizila sam šećer na 6 – 7 jedinica, gotovo na normalu.“ zadovoljno ističe Milijanka.

Milica Janošev – kantarionom, kičicom i koprivom
IZLEČILA SAM HEMOROIDE

Milica Janošev (66) iz Kragujevca u lekovitu moć trava uverila se više puta. Pomoću čajnih mešavina izlečila je hemoroide, upalu mokraćnih puteva i tešku nervnu krizu.
Milici su se pre 30 godina nakon porođaja pojavili hemoroidi, koje nije lečila jer nisu izazivali tegobe. Ali, kada su prokrvarili, obratila se lekaru. „Lekar mi je prepisao mast i čepiće i  rigoroznu dijetu. Striktno sam se pridržavala njegovih uputstava, ali nije bilo poboljšanja. Otišla sam u biljnu apoteku koju drži travar Marko Jovanović i sve mu detaljno ispričala. Marko mi je dao tri čajne mešavine sa kantarionom, kičicom, koprivom, pirevinom i hajdučkom travom. Čajeve sam pila naizmenično, a hemoroide mazala biljnom kremom. Posle dve nedelje prestalo je krvarenje, normalizovala mi se stolica i prestali su bolovi, a po završetku terapije hemoroidi su potpuno nestali.“ priča Milica.

MEŠAVINA PROTIV URINARNE INFEKCIJE
Milici je nedavno dijagnostikovana upala mokraćnih puteva. „Antibiotici nisu pomogli i ponovo sam pomoć potražila u biljnoj apoteci Marka Jovanovića, koji mi je napravio čajnu mešavinu od dvadesetak biljaka. Terapija mi je trajala oko mesec dana, i rezultati su i ovog puta bili odlični. U urinu nije bilo ni traga od bakterija.“

VALERIJANA UBLAŽAVA DEPRESIJU
Pre nekoliko godina Milici je preminuo sin a velika žalost zbog užasnog gubitka dovela je do ozbiljnih psihičkih problema: depresije, nesanice, ubrzanog lupanja srca... Ove neprijatne simptome otklonila je tinkturom od valerijane, koju je upotrebljavala u dužem vremenskom periodu, i zahvaljujući njoj prebrodila tešku nervnu krizu.

Dragan Blagojević – kantarionom, kičicom i podubicom
POBEDIO SAM HRONIČNI GASTRITIS

Dragan Blagojević (57) iz Sutomora, je pre tri godine posle jela počeo da oseća nadutost, ali tome nije pridavao značaja. Međutim, nakon izvesnog vremena javili su se mučnina i bolovi, štucanje i podrigivanje, kao i gubitak apetita. Naglo je smršao, izgubio snagu pa je otišao kod lekara. „Gastroenterolog je konstatovao prisustvo bakterije helicobacter pylori u želucu. Uprkos redovnom uzimanju lekova nisam uspeo da izlečim hronični gastritis. Postao sam imun na lekove i stanje mi se pogoršalo sa još izraženijim tegobama. Lekar mi je propisao drugu terapiju ali ona je samo povremeno ublažavala simptome bolesti.“ kaže Dragan. Od svog brata Dragan je saznao za travara Marka Jovanovića i odmah je zatražio njegovu pomoć. „Ispričao sam mu istoriju bolesti, a on mi je na osnovu toga napravio čajnu mešavinu od kantariona, kičice, podubice, bele imele i drugog lekovizog bilja. Posle sprovođenja Markove terapije, otišao sam na kontrolu. Simptomi hroničnog gastritisa potpuno su nestali, a rezultati laboratorijskih analiza, ovoga puta bili su sasvim dobri. Bio sam presrećan, posebno me je obradovalo to što mi se sluzokoža želuca potpuno regenerisala. Zbog uzimanja lagane hrane, creva su mi se ulenjila, pa mi je Marko napravio čajnu mešavinu od kima, mirođije i morača. Zahvaljujući ovom lekovitom napitku regulisao sam varenje i otklonio gasove.“ priča Dragan.     


TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com