Travar: Čeda Pejić

Čeda Pejić
Zahvaljujući svom, idealno čistom, isceliteljskom vazduhu, ali i prirodi bogatoj ogromnom riznicom raznoraznog lekovitog bilja i šumskih plodova koji blagotvorno deluju na ljudsko zdravlje za planinsku visoravan na jugoistoku Srbije, poznatiju pod imenom Vlasina s pravom mnogi kažu da je „fabrika“ crvenih krvnih zrnaca, čuvar i podmlađivač ljudskog tela. Uprkos svemu navedenom na ovim prostorima još uvek je nedovoljan broj onih kojima bi ovo mesto trebalo da bude najčešće boravište - pčelara. Zašto? - upitali smo našeg sagovornika i najpoznatijeg pčelara sa Vlasine, Čedu Pejića, pedesetogodišnjeg građevinskog inženjera uz to i pasioniranog apiterapeuta.
- Tradicionalno Vlasina sa okolinom je od davnina pečalbarski kraj. Migracija aktivno radnog stanovništva ka većim industrijskim centrima odrazila se i na pčelarstvo, tako da se danas u našem kraju njime bave pretežno stariji ljudi, kod kojih je u radu zastupljena stara oprema i stara tehnologija. Nova shvatanja iz pčelarstva sporo prodiru na ove prostore, a i oni koji dolaze ovamo na ispašu nisu voljni za saradnju sa ovdašnjim pčelarima, kaže naš sagovornik.

UNIVERZALNA HRANA I LEK

Inače, Čeda se pčelarstvom bavi od svoje 10. godine. Opremu i znanje nasledio je od svog dede, u kući u kojoj se ova tradicija održava preko 100 godina. Pčelari sa standardnim košnicama i klasičnim polunastavcima, a poseduje i pomoćna društva (nukleuse). Trenutno poseduje 30 košnica i očekuje ovogodišnji prinos od 1.200 kg meda visokog planinskog kvaliteta. Cena meda na području Vlasine trenutno je 300 dinara po kilogramu. Zanimljivo je da se pored pčelarstva Čeda uspešno bavi i apiterapijom - alternativnom metodom lečenja medom. Odakle zanimanje za apiterapiju, upitali smo ga?
- Kao čudesan dar prirode, koji u sebi nosi sokove i različite mirise cvetova mnogobrojnih lekovitih biljaka med sjedinjuje više od 70 raznih sastojaka i vitamina. Kao univerzalna hrana i lek pomaže kod bolesti srca i krvnih sudova, organa za disanje, varenje, bolesti bubrega i mokraćnih kanala, oštećenje jetre, endokrinih i nervnih poremećaja, u povećanju imunološke zaštite organizma, lečenju različitih anemija a poznata je primena i u ginekologiji, dermatologiji i kozmetici.
Najnovija saznanja potvrđuju da svakodnevna upotreba meda u ishrani pomaže varenju i regulaciji aciditeta u gastrointestinalnom traktu kao i u lečenju čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Još je stari Avicena govorio, a što i danas važi, da med „daje svežinu organizmu, pobuđuje apetit, pomaže varenju, obnavlja i osvežava pamćenje, izoštrava razum“ - kaže naš sagovornik.
Prema njegovim rečima interesovanje za apiterapiju pojavilo se preko literature u kojoj se upoznao naročito čitajući radove bugarskih, ruskih ali i naših autora (Kulinčević, Pantelić, Miloradović i dr.).

ZA DISAJNE PUTEVE NAJBOLJI PLANINSKI MED

- Med u apiterapijske svrhe treba uzimati ili u prirodnom stanju ili u vidu rastvora. Sve zavisi od toga na kom se organu ili sistemu javlja poremećaj. Uz to on se može upotrebiti i u vidu inhalacije ili kod kožnih oboljenja i u kozmetičke svrhe za spoljno nanošenje. U toku lečenja, pri tom, mogu se javiti i prateći nusefekti (nelagodnost, iritacija kože, mučnina u stomaku pa i nagon za povraćanjem i sl.). U takvim slučajevima, koji su inače retki, terapija se ili prekida ili modifikuje, kaže sagovornik.
Prema njegovim saznanjima nije svejedno koja će se vrsta meda primeniti za određeno lečenje. Recimo, kod problema sa respiratornim sistemom (bronhitis, astma, upala pluća i sl.) najbolje rezultate daje med sa visokih planina, gde dominiraju biljke karakteristične za podneblje iznad 1.000 metara nadmorske visine. Slično je i sa oboljenjima kardiovaskularnog sistema u kojima najviše pomaže med bogat eteričnim uljima onih biljaka kod kojih se ona nalaze u visokom procentu (odoljen, lavandula, kadulja i dr.). U svakom slučaju pristup lečenju iziskuje dobro poznavanje terena i flore područja ispaše pčela kao i terapijske indikacije koje treba primeniti sa postojećim medom. Uprošćeno, prema mišljenju Čede, svaka boljka ima svoju pčelu, tj. svoj med.

POKLON RECEPT 
KOD BRONHITISA I ASTME

Uzeti 5 g dobro osušenog lista podbela pa preliti čašom vrele vode, poklopiti i ostaviti da odstoji 15 minuta. Nakon 30 minuta dodati vrele vode do 200 ml pa dodati supenu kašiku planinskog ili livadskog meda. Promešati i uzimati po 1/3 čaše 3 puta dnevno, pre jela.

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com