Travar: MIRJANA PEŠIĆ

MIRJANA PEŠIĆ
MELEM ZA LEČENJE GANGRENE
Melem leči gangrenu, hemoroide a može da se koristi i u slučaju proširenih vena

Nije tajna ni da lekari i medicinske sestre traže moj melem. Dolaze pacijenti iz svih delova Srbije, a nema ni evropske zemlje u koju bar jedna kutijica mog melema nije poslata. Ne mogu da zaboravim baku od 80 godina sa gangrenom na nozi koju niko nije smeo da operiše jer je imala probleme sa srcem. Njen suprug je čuo za mene i zajedno su došli po melem. Baka je posle toga živela još osam godina.
Protekle dve decenije Mirjana Pešić, kuvarica u Opštoj  bolnici u Leskovcu pravi melem od devet trava.On je pomogao mnogima koji muku muče sa hemoroidima, a pokazao se kao izuzetno delotvoran u slučaju „otvorenih rana“. Preporučuje ga Mirjana i ako se pojave problemi sa bubuljicama, kao i za podmlađivanje lica. Ona je, uostalom, najbolji promoter tog melema jer iako ima 59 godina, lice joj izgleda bar dve decenije mlađe.

Mirjana kaže da joj biologija u školi nije bila omiljeni predmet, da je, iako je odrasla u selu Prisjanu na padinama Suve planine gde postoji tradicija sakupljanja bilja, lekovite travke nisu interesovale i da je od biljaka volela samo saksijsko cveče. Život je, međutim, naterao da počne da se bavi lekovitim travama. Suprug Sreten, poznatiji kao Ceka, inače konobar u nekada prestižnom hotelu „Grozd“ u Vlasotincu, doživeo je moždani udar i jedva preživeo. Ostale su mu posledice, posebno na krvnim sudovima. „Otvorila“ mu se i rana na nozi. Nije bilo lekara ni bolnice gde nismo otišli, ali nozi spasa nije bilo. Doktori su nam jasno predočili da će morati da je amputiraju. Nisam se sa tim mirila jer sam znala da to neće moći da podnese. 
Brojni članovi porodice angažovali su se  da pomognu Ceki tako da je i snaja iz Nemačke poslala melem koji je nabavila od komšinice, inače Marokanke. Poslala je jednu kutijicu koju smo ubrzo potrošili tako da sam snaju zamolila da Marokanka pošalje lišće i korenje neophodno za spravljanje melema, kao i recept kako da ga pripremim. Tako i bi. I krenula sam po livadama Jarčeva, Bojišta, Stubla, Zavidinca u okolini rodnog sela Prisjana i tražila biljke koje su mi poslali. Kad je pronašla sve što je bilo potrebno Mirjana je, po preporuci Marokanke, bilje kuvala tri dana i tri noći i koristila parafin da poveže smesu. „Uspela sam da spasim supruga da mu ne amputiraju nogu, međutim, on se posle toga nije pridržavao saveta lekara. Iako pušenje i nezdrav život više nisu bili za njega on se nije obazirao i to mu je pre nekoliko godina došlo glave. Kada je Ceka umro razmišljala sam da nikada više ne napravim ni gram melema, ali sam ipak odlučila da pomažem onima u nevolji. I nastavila sam da sakupljam lekovito bilje po livadama i pravim melem.“

Pročulo se da je melem koji Mirjana pravi delotvoran i bilo je sve više onih koji su dolazili da potraže pomoć. „U početku mi je bilo neprijatno, bojala sam se da ne pogoršam situaciju obolelima, upozoravala da nisam ni lekar ni vidar, ali moj melem je svima pomagao. Nikada se nije dogodilo da moj melem izazove neželjene efekte, a zahvalnost mi stiže sa svih strana. Isto tako dobro se pokazao i u lečenju bubuljica.“ 
 

TRAVARI SRBIJE 064/474-1369 © 2006-2018 Zoran Maksimović travarisrbije@gmail.com